Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 January

  Osäkert läge inför omröstning om biobränsle

  EU-parlamentet är splittrat inför ställningstagandet om vilka råvaror för biobränsle som får räknas som klimatvänliga. – Det är lite för spännande just nu, säger EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) till ATL.

   Jytte Guteland (S), EU-parlmentariker
  Jytte Guteland (S), EU-parlmentariker FOTO: Ann Lindén

  – Det är lite för spännande just nu för att det ska kännas bekvämt, säger Jytte Guteland (S) veckan innan EU-parlamentet ska rösta om sin ingångsposition i förhandlingarna med Rådet och EU-kommissionen om direktivet om förnyelsebar energi.

  Hennes egen partigrupp är splittrad, och hur de socialdemokratiska ledamöterna röstar lär avgöra. På spel står frågor om tallolja och trädstammar ska räknas som klimatvänliga råvaror och vilka villkor som ska gälla för biobränslen baserade på grödor som kan användas för livsmedel och foder.

  Varje röst viktig

  De svenska EU-parlamentarikerna är i stort ense om att talloljan bör försvaras, att vilka delar av ett träd som får användas i bioenergi inte ska detaljregleras och att grödbaserade biobränslen inte bör fasas ut i högre takt.

  Fredrick Federley (C) har förhandlat för den liberala partigruppen för vad som kan beskrivas som en svensk linje. Han är försiktigt optimistisk om att det finns en majoritet för den, men vill inte ta något för givet.

  – Varje enskild röst kommer att vara viktig att värva.

  När EU-parlamentet röstat kan förhandlingarna med Rådet och EU-kommissionen starta. Medlemsländerna i Rådet har enats om en förhandlingsposition där villkoren för grödbaserade biodrivmedel och skoglig råvara som tallolja inte förändras jämfört med i dag. EU-kommissionen vill, bland annat, ha en snabbare utfasning av biodrivmedel från grödor.

  LÄS MER: Rådet: Skärp inte kraven på biodrivmedelLÄS OCKSÅ: Federley tror på lägre krav på biodrivmedelLÄS OCKSÅ: Ministern: ”Gröna obligationer – bra för gröna investeringar”

  Till toppen