facebooktwittermail d

Älgjakt: Nu ökas beredskap för svältsjuk älg

Nu startar årets älgjakt och SVA förbereder sig för att ta hand om djur med misstänkt CWD.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

När älgjakten drar i gång på måndagen är det inte bara jägarna som står beredda, det gör även Statens veterinärmedicinska anstalt SVA.

ATL har tidigare skrivit om den dödliga älgsjukdomen CWD, Cronic Wasting Disease, som befaras ha spritt sig till Sverige. Drabbade djur får neurologiska symptom och tappar kroppsvikt. Hittills har inga bekräftade fall hittats i Sverige, men smittan är etablerad i Norge.

– Därför är sjuka älgar i Jämtland, och framför allt i Härjedalen högintressanta. Det kan även gälla de norra delarna av Dalarna, men vi tar prover på alla älgar från hela Sverige och särskilt från gränsområdena, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär och chef för SVA:s viltsektion till Svensk jakt.

I Norge pågår en avskjutning av smittade rengrupper och sätter marken i karantän i ett försök att utrota sjukdomen. Där är smittan avgränsad till enskilda fjälltoppar, men så enkelt blir det inte i Sverige.

– Det mycket viktigt att vi får in sjuka eller döda djur för analys. Även om de inte är helt pinfärska och har legat länge kan det gå att analysera för CWD, om smittan kommer in i landet, så är den mycket svår att bli av med, säger Erik Ågren till Svensk Jakt.

LÄS OCKSÅ: Fläktremmar fastnade hos Postnord

PREMIUM: Han hittade nostalgitröska från barndomen

LÄS OCKSÅ: Sverige röstar ja till glyfossat

LÄS OCKSÅ: Byggde nytt stall - ändå väntar vite

PREMIUM: Han sådde vårvete i januari

CWD Symptom:

CWD kännetecknas av degenerativa (nedbrytande) förändringar i hjärnan vilket leder till hjärnskador med neurologiska symtom, avmagring och leder alltid till döden.

Inkubationstiden är flera månader upp till ett par år och drabbade djur är ofta i tre- till femårsåldern. De mest framträdande symtomen är avmagring och beteendeförändringar som blir alltmer uttalade över tid.

Symtomen kan också omfatta dregling, okoordinerade rörelser, tandgnissling, skälvningar, torr hårrem och att djuret står med sänkt huvud.

Mot slutet av sjukdomen ses ett ökat drickande och ökad urinering. Efter ett sjukdomsförlopp som kan vara i flera månader, dör djuren.

Källa: SVA