Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 oktober 2017

  Sådde vårvete på vintern

  Filip Isaksson, Rocklunda, mellan Flen och Katrineholm, chansade och sådde vårvete på ett fält på två hektar den 3 januari. Han ångrar inte experimentet, även om skörden blev 4,7 ton i stället för normala 6 ton skriver tidningen Lantmannen.

   Vårvetesådd på tjäle, Sörmland.
  Vårvetesådd på tjäle, Sörmland. FOTO: Anders Fällman

  När Johan Lagerholm, rådgivare på Växtråd och odlaren Filip Isaksson, satt och resonerade fritt runt nästa säsongs växtodling, kom samtalet in på sådd på tjälen. Filip tände på idén att så vårvete på ett mindre skifte om två hektar, som låg höstharvat efter höstvete och plöjning.

  Sena sorter av vårvete, med god härdighet, men utan behov att härdas för att stråskjuta, benämns växelvete. De kommer bäst till sin rätt vid sådd från sent i oktober till mars, men bör inte få mer än ett par blad innan vintern.

   Johan Lagerholm, Växtråd och Filip Isaksson, Rocklunda, Sörmland, framför vårvetet som såddes den 3 januari. Det tröskades den 22 augusti.
  Johan Lagerholm, Växtråd och Filip Isaksson, Rocklunda, Sörmland, framför vårvetet som såddes den 3 januari. Det tröskades den 22 augusti. FOTO: Anders Fällman

  Intressant erfarenhet

  I England sår man vårvete i december och januari, ett grepp som missgynnar renkavle. Trots att renkavle inte är ett problemogräs på Rocklunda, kan vintersådd vara intressant även i Sverige.

  – Det är ett konkret motiv, men det finns andra. Blir vintrarna mildare kan sådd under vintern av anpassade sorter bli en mera gångbar etableringsmetod. Därför är det intressant att bygga upp en erfarenhet när det ges chanser, säger Johan Lagerholm till tidningen Lantmannen.

  LÄS MER: Marijuana lönar sig bäst

  Filip Isaksson hade inte förberett januarisådden genom att jaga en vårvetesort av växelvetetyp. Han sådde överlagrad Triso, 250 kg/ha, den 3 januari. Sådden gjordes med kombi Rapid, men gödningen myllades inte vid sådd. I stället spred han 90 kg/ha kväve i form av Axan första veckan i april, samtidigt som han gödslade sitt höstvete.

  – Det kom två decimeter snö direkt efter sådd, det var ingen nackdel. Det dröjde till slutet av februari innan man såg vetet, men det hade utvecklat rötter långt innan.

   Johan Lagerholm, Filip Isaksson, Rocklunda, Sörmland, vårvete sådd på tjälen.
  Johan Lagerholm, Filip Isaksson, Rocklunda, Sörmland, vårvete sådd på tjälen. FOTO: Anders Fällman

  Klarade vårkyla

  Beståndet utvecklades vidare och tog ingen skada av den stränga kylan i maj. Det utvecklades i takt med höstvetet, men det var inte så tätt och jämnt som vårvete normalt är på gården. Vårvetet tröskades den 22 augusti, samtidigt med höstvetesorten Julius och gav 4,7 ton per hektar.

  – Det är 1,3 ton mindre än vårvete har gett i snitt över åren, men jag ångrar inte att jag testade, tvärtom! Man behöver gå utanför ramen ibland för att utvecklas som växtodlare.

  – Om jag hade gjort en noggrannare höstharvning tror jag att beståndet hade blivit bättre. Det ska jag testa nästa gång, ler Filip Isaksson.

  Det här är en artikel från Lantmannen nummer 10 2017. Teckna en prenumeration här

  LÄS OCKSÅ: Fortsätter tjäna i fältLÄS OCKSÅ: Abonnera på tekniska innovationer är tidens melodiLÄS OCKSÅ: Därför minskar arealerna för höstraps

  Rocklunda

  I Sköldinge, mellan Flen och Katrineholm

  Areal: 320Ha

  Jordart: mellanlera/styvlera

  Grödor och grödfördelning: h-vete 60%, v-korn 15%, havre 5% och åkerbönor 20%

  Allt går in till grisarna, även halmen.

  Animalieproduktion: 300 suggor integrerad

  Tork/lagring: utomhus Tornumtork, 2500 t lagring.

  Vårvetet som såddes den 3 januari

  Förfrukt: höstvete

  Höstplöjning och en höstharvning

  Sort: Triso

  Sådd: 3 januari 2017, med Rapid, direkt i det höstharvade.

  Utsädesmängd: 250 kg/ha

  Gödsling: 90 kg N/ha som Axan, första veckan i april. Fältet får i regel svinflyt, men inte i år.

  Ogräsbekämpning/Växtskydd: ogräsbekämpning med Chekker Power

  Avkastning: 4,7 ton/ha (gårdens snitt för vårvete, vid sådd i normal tid, är cirka 6 ton).

  Maskiner

  Traktorer: JD 7710, 8410 och 8430

  Jordbearbetning: plog Kverneland, 5 skär, kultivator Väderstad Cultus 4,2m, harv Väderstad NZA, 8m

  Sådd: 4 m Rapid combi

  Spruta: Hardi, 24 m

  Tröska: Claas Lexion 650, 25 fot

  Relaterade artiklar

  Till toppen