Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 oktober 2017

  Sverige röstar ja till glyfosat

  Regeringen har fattat ett slutgiltigt beslut.

  FOTO: Per Emgardsson

  I måndags kom stödet till den vetenskapliga expertisens bedömning att glyfosat inte bör klassas som cancerogent. Men då ville regeringen ändå inte lova något bestämt om hur Sverige ska rösta i slutändan. Det beskedet kommer nu.

  Beredningen av ärendet är avslutad på regeringskansliet. ”Regeringen stöttar kommissionens förslag. Det innebär alltså att Sverige kommer att rösta ja givet att omröstningen handlar om förslaget som det ser ut nu.”, skriver Anders Mankler, politiskt sakkunnig hos miljöminister Karolina Skog (MP), i ett mejl till ATL.

  Förslaget som det ser ut nu är en tioårig förlängning av godkännandet. Den ansvariga kommittén där medlemsländerna är representerade av experter träffas torsdag och fredag denna vecka för att diskutera frågan, men någon omröstning står inte på dagordningen. Ett nytt möte kommer att hållas den 23 oktober. Om det blir aktuellt med en omröstning då är inte klart.

  För att det ska bli ett definitivt beslut om glyfosatets framtid i EU krävs en kvalificerad majoritet för eller emot ett förlängt godkännande i kommittén. Nås inte det kan EU-kommissionen på egen hand fatta ett beslut. Det var vad som hände förra sommaren när den tillfälliga förlängningen gjordes. Men den här gången har EU-kommissionen sagt att ett okvalificerat röstresultat från medlemsländerna innebär att godkännandet kommer att löpa ut i december.

  LÄS MER: Svensk glyfosatröst fortfarande osäkerLÄS OCKSÅ: EU-kommissionen hotar med glyfosatstoppLÄS OCKSÅ: Monsanto portas från EU-parlamentetPREMIUM: Högt gödselpris stryper ekoodlingen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen