facebooktwittermail d

Ny seminstation för får i Skåne

Den skånska fårentreprenören Maycon Vinborg öppnar en seminstation för att få fart på fåraveln i Sverige.

I den nya EU-certifierade seminstationens labb kan Maycon Vinborg kolla kvaliteten på spermierna.
I den nya EU-certifierade seminstationens labb kan Maycon Vinborg kolla kvaliteten på spermierna.

– Skillnaden är som att dricka vatten eller vin, säger Maycon Vinborg som driver Oviex Sweden AB tillsammans med sin sambo Emma Jönsson på Tangará Farm i Hörby.

Till skillnad från andra husdjur, som suggor och kor, så betäcks tackor nästan alltid helt naturligt med baggar ute i besättningarna.

Oviex Swedens nybyggda seminstation har plats för 40 baggar och kan samla över 400 doser per dag under säsongen. Planen är att i år samla in sperma från texel, border leicester, blå texel, finull, dorper, gotland, kerry hill med flera raser.

Billigare pris

Tanken är att baggarna från de embryon av köttrasfår som Maycon Vinborg importerar ska producera semindoser både till de 800 egna tackorna och till tackor hos uppfödare runt om i Sverige. Kostnaden för nytt utländskt genetiskt material delas av flera.

– Det är en win-win-situation. Vi kan sprida genetiken i hela Sverige till ett billigare pris vilket ger bättre kött på bordet och mer pengar till bonden, säger Maycon Vinborg.

Emma Jönsson i labbet. Upp till 500 doser kan hanteras per dag.
Emma Jönsson i labbet. Upp till 500 doser kan hanteras per dag.

Export av semindoser är också en möjlighet. Liksom att låta andra fårägare komma och låta sina bästa baggar lämna sperma för senare bruk.

I vintras fick Maycon Vinborg, 28, affärsmannen Anders Walls landsbygdsstipendium på 100 000 kronor. Anders Walls intresse för fåravel har bestått och han har nu också gått in som delägare i Oviex Sweden AB.

LÄS MER: Minskad import av lamm 2017

LÄS MER: Rekordlite svenskt lammkött i påsk

PREMIUM: Bonde som fann fru satsar på fler får

PREMIUM: Frustrerat läge för svenska lammproducenter

LÄS MER: Arga fårägare gav SVT svar på tal