Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 april 2017

  Rekordlite svenskt lammkött i påsk

  Andelen svenskproducerat lamm på årets påskbord väntas bli den lägsta någonsin. Förklaringen är ökad import.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  Trots att lammproduktionen ökat med 20 procent de senaste tio åren har andelen svenskproducerat minskat från 37 procent 2006, till 28 procent 2016 på grund av ökad import. Det visar siffror från Jordbruksverket.

  Ingen ökning

  Den svenska lammproduktionen står och stampar. Från att ha ökat under ett antal år har antalet tackor och baggar sjunkit något till kring 280 000 stycken under den senaste treårsperioden. Samtidigt har efterfrågan på lamm aldrig varit större i konsumentledet.

  – Det ser ut som den svenskproducerade andelen av lammarknaden fortsätter att sjunka också under 2017. Produktionen är tämligen konstant och vi är inte på gång med några större produktionsökningar, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på enheten för handel och marknad på Jordbruksverket.

  Mer importerat

  Istället är det importen som ökar. I fjol handlade det om en ökning med 9 procent. På tio år är uppgången 74 procent.

  – Vi har en hög acceptans för att äta importerat lammkött. Vi har gjort det under lång tid och det har heller inte varit några skandaler kring utländskt lammkött, som till exempel nu senast brasilianskt nötkött, säger Åsa Lannhard Öberg.

  Lågt avräkningspris

  En anledning till bristen på svenskt lammkött är ett lågt avräkningspris till producenten jämfört med nöt och gris. Där efterfrågan på just svenskproducerat lyft prisbilden.

  – Vi har inte sett samma utveckling på lamm vilket är bekymmersamt, säger Viktoria Östlund, ansvarig för nöt- och lammköttsfrågor på LRF Kött.

  På fredag har LRF Kött därför bjudit in företrädare för producenter, slakterisidan och handeln till en workshop på temat hur det svenska lammköttet kan lyftas i pris och volym.

  – Vi ska ta fram förslag på konkreta åtgärder när alla led i kedjan finns på plats, säger Viktoria Östlund.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen