Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juli 2017

  Gräsgröna grisar på Ramstad gård

  VÄRMLANDSNÄS.

  På Värmlandsnäs utanför Säffle driver Karl Petter Bergvall slaktgrisuppfödning, spannmålsodling, skogsbruk och uthyrning av fastigheter. Nu planerar han och sambon Jonna Larsson att utöka med en större fårbesättning.

   Karl Petter Bergvall med Hälsingefåren som köptes in för att slippa gräsklippning. Men med sambo Jonnas nyvunna intresse för får och vallning planerar man att byta ut besättningen mot dorper och utöka till 120 tackor.
  Karl Petter Bergvall med Hälsingefåren som köptes in för att slippa gräsklippning. Men med sambo Jonnas nyvunna intresse för får och vallning planerar man att byta ut besättningen mot dorper och utöka till 120 tackor. FOTO: Mari Nälsén

  Vi känner igen honom som deltagare i Bonde söker fru, Kändisdjungeln, Let’s dance och Fångarna på fortet. Men även i sitt dagliga arbete är Karl Petter Bergvall en entreprenör ut i fingerspetsarna som drivs av att ständigt utvecklas till att bli bättre.

  På Ramstad gård har det funnits grisar sedan länge.

  – Morfar byggde för slaktsvin och suggor har vi haft sedan 1990, berättar Karl Petter Bergvall.

   Gräsgrisar går ut och in som de vill ur stallet.
  Gräsgrisar går ut och in som de vill ur stallet. FOTO: Mari Nälsén

  Byggde nytt

  Runt 2010 ställde gården om till ekologisk produktion och då byggdes också nytt stall från vilket beteshagar går ut som tårtbitar.

  I dag har gården 80 suggor i KRAV-certifierad produktion och levererar 1800 slaktsvin till Svenskt butikskött årligen. Grisarna betar ute hela sommarhalvåret. När de tas in på hösten plöjs fältet och används för vallodling året därpå.

  – Det är så här grisar ska ha det, de älskar att beta gräs, säger Karl Petter Bergvall.

  Ramstad gård generationsskiftades 2013-2014 och samtidigt blev granngården, den majestätiska herrgården Sjönnebol till salu. En chans som var för bra för att gå förbi. Skogen gränsade mot Ramstad och utrymme för mer åkermark behövdes.

   1800 KRAV-slaktgrisar produceras på Ramstad gård varje år.
  1800 KRAV-slaktgrisar produceras på Ramstad gård varje år. FOTO: Mari Nälsén

  Mer jordbruksmark

  Förvärvandet av Sjönnebol gav flera fastigheter och en herrgård som i dag används för event som exempelvis bröllop. Flyglarna hyrs ut, den ena till Karl Petter Bergvalls föräldrar.

  Tidigare bedrevs kräftodling av tidigare ägare men dammarna har nu grävts igen för att ge plats för mer jordbruksmark. Utrustningen i form av kar och slangar i ladugården har plockats bort. Karl Petter Bergvall och hans sambo har bestämt sig för att satsa på lammproduktion i större skala.

  – Vi skaffade får när vi köpte Sjönnebol eftersom det fanns tre hektar gräsmatta som vi ville slippa klippa. Men Jonnas intresse för får blir allt starkare. Just nu har vi ett 20-tal Hälsningetackor men tanken är att vi ska byta ut dem mot dorperkorsningar och satsar framåt på en besättning på cirka 100-120 tackor.

   Sjönnebol herrgård används för bröllopsevent och någon konferens. "Vi står för byggnaden, catering och annat får kunderna ordna med själva", säger Karl Petter som tycker att fyra till fem bröllop och någon konferens om året är lagom.
  Sjönnebol herrgård används för bröllopsevent och någon konferens. "Vi står för byggnaden, catering och annat får kunderna ordna med själva", säger Karl Petter som tycker att fyra till fem bröllop och någon konferens om året är lagom. FOTO: Mari Nälsén

  Passar med får

  Han säger att betande får passar bra in i växtföljden varför det känns rätt att satsa på lammproduktion.

  En viktig del av gårdens försörjning är skogsbruket. Man har en egen gallringsskördare som körs varje vinter. Målet är att avverka skogens årliga tillväxt på omkring 1000 skogskubik.

  – Jag hugger själv med vår maskin och hyr sedan in en skotare för att köra ut virket.

  LÄS OCKSÅ: Så kan de ta fem vallskördar per årLÄS MER: Folke 86 – en klippa i vallskördenLÄS MER: Många alternativ på liten gårdLÄS MER: Tonåringarnas idé sparar tid och bränsle

   I ladan bedrevs kräftodling tidigare, nu är det tänkt att det ska bli fårhus
  I ladan bedrevs kräftodling tidigare, nu är det tänkt att det ska bli fårhus FOTO: Mari Nälsén

  Karl-Petter Bergvalls tre tips

  * Anpassa dig efter kunden

  * Var noggrann

  * Ha roligt under tiden

  Fakta: Ramstad gård

  Karl Petter Bergvall 34 år

  Familj: Sambo Jonna Larsson jobbar som polis och sonen Victor Bergvall

  Bolagsform: Enskild firma

  Anställda: En, samt mamma och pappa som hjälper till ibland

  Areal: 170 hektar åker plus 20 hektar arrende, 500 hektar skog

  Omsättning: 9 000 000 kronor

  Vinst: 870 000

  Vinstmarginal: 9,7%

  LÄS MER: Så lurade han ogräsetLÄS MER: Folke 86 – en klippa i vallskördenLÄS MER: Mer pengar att tjäna på biogrödor

  Relaterade artiklar

  Till toppen