facebooktwittermail

Ny jordbruksminister utsedd i USA

Bondsonen Sonny Perdue har fått senatens välsignelse.

En mjölkkonflikt står först på dagordningen för nya ministern, bondsonen Sonny Perdue.
En mjölkkonflikt står först på dagordningen för nya ministern, bondsonen Sonny Perdue.

Med 87 röster mot 11 godkände USAs senat president Donald Trumps kandidat till jordbruksminister.

Den rejäla marginalen till trots visar rösterna splittringen i amerikansk politik. Jordbruksministervalen är sällan omtvistade, och det var första gången sedan Reagan-eran som en kandidat till den posten inte valdes enhälligt, skriver nyhetssajten Politico.

Ägnat sig åt spannmålsexport

Sonny Perdue växte upp på en gård i Georgia, har varit guvernör i delstaten i två mandatperioder, och har ägnat sig åt jordbruksföretagande i olika former, bland annat spannmålsexport.

Han har tidigare gett uttryck för en klart liberalare inställning i frågor som invandring och handel än sin chef, Donald Trump.

Den nye jordbruksministern ska själv chefa över ett departement, USDA, vars budget presidenten vill skära ner med en femtedel.

Ett mer detaljerat budgetförslag ska lämnas av Vita huset i maj. Det är dock kongressen som utformar och beslutar om budgeten, och det är inte säkert att den följer presidentens rekommendationer.

Konflikt med Kanada

Till den nya ministerns första arbetsuppgifter hör en resa till Wisconsin, den delstat i USA som har flest mjölkgårdar. En konflikt med Kanada om prissättningen på kanadensiska mjölkprodukter har seglat upp de senaste veckorna.

Till de största arbetsuppgifterna hör arbetet med att forma USAs framtida jordbrukspolitik, det gällande programmet går ut nästa år.

RELATERAT: Trump fortsätter tillåta hästplågeri

Sonny Perdues utnämning välkomnas av USAs största bondeorganisation, American Farm Bureau.

Ordförande Zippy Duvall beskriver den nya ministern som en man som kan jordbruksföretagande och förstår hur handelsavtal, brist på arbetskraft, och regelverk påverkar en bondes ekonomi.

Främja USAs jordbruk

Donald Trump ska träffa representanter för USAs bönder i dag, tisdag. Presidenten har också flaggat för att han i samband med mötet kommer att skriva under en exekutiv order med sikte på att främja USAs jordbruk och landsbygdens ekonomi.

Den väntas bland annat innehålla instiftandet av en arbetsgrupp som på 180 dagar ska se över regelverk och lagstiftning som står i vägen för jordbrukssektorns ekonomiska utveckling.

Så väljs ministrar i USA

Presidenten nominerar kandidater till kabinettsposterna. Den nominerade utfrågas av relevant fackutskott i senaten, och hela senaten röstar om godkännande. Presidenten kan avsätta en minister.

PREMIUM: Bästa tipsen inför vårens SAM-ansökan

PREMIUM: Trumpeffekten - "landsbygdens folk känner sig överkörda"