Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 januari 2017

  Trumps handelspolitik drabbar skogsindustrin

  USA:s president Donald Trumps handelspolitik med ökad protektionism är inte bra för svensk skogsindustri vars produkter till 80 procent går på export. Men möjligheter kan öppna sig.

   Mats Kinnwall, Skogsindustrierna.
  Mats Kinnwall, Skogsindustrierna. FOTO: Skogsindustrierna, Anders Roth

  Under en paneldiskussion i Stockholm på torsdagen med Skogsindustriernas chefsekonom Mats Kinnwall, i samband med DI:s konferens Världen 2017, framkom att Donald Trumps handelspolitik kan slå mot Sverige.

  – Trumps protektionistiska politik kommer ytterligare dämpa världshandeln, sade Kinnwall och menade att det är dåliga nyheter för Sverige som är en starkt exportberoende nation. Minskar världshandeln kommer det minska marknaden för våra varor och tjänster.

  Trump har beslutat att USA ska lämna det internationella handelsavtalet TPP och omförhandla NAFTA, handelsavtalet mellan USA, Mexico och Kanada.

  Fruktar tullar mot Kanada

  Skogsindustrins exportandel till USA är liten, ca två procent. Effekterna av skogsindustrins export blir därför marginella.

  Men Mats Kinnwall varnade för att amerikanska handelstullar gentemot Kanada kan innebära ökad konkurrens från den kanadensiska skogsindustrin som då behöver söka nya marknader.

  – Samtidigt kan det innebära nya möjligheter för svensk skogsindustri att exportera till USA, om inte vi drabbas av lika höga tullar som Kanada, tillade Mats Kinnwall.

  Relaterade artiklar

  Till toppen