Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 26 januari 2017

  Trump fortsätter tillåta hästplågeri

  Lagen som skulle skydda den amerikanska hästrasen Tennessee Walking horse från att med våld och smärta tvingas till sin speciella gångart har stoppats.

   Tennesse Walking Horse är känd för sin showiga gångart, som dock skapas med smärtsamma metoder. Personen på bilden har inget med texten att göra.
  Tennesse Walking Horse är känd för sin showiga gångart, som dock skapas med smärtsamma metoder. Personen på bilden har inget med texten att göra. FOTO: Dan Morgan

  I början av januari kom beslutet att ett tillägg i den amerikanska djurskyddslagen skulle sätta stopp för fortsatta plågsamma träningsmetoder för att skapa hästrasens eftertraktade showgångart ”big lick”.

  Hjälpmedel som platåskor och kedjor men också frätande vätskor har varit tillåtet för att tvinga hästen att lära sig gå i den speciella gångarten med framför allt hög frambensföring.

  I tisdags skulle tillägget skrivas in i lagen. Men efter presidentskiftet i USA med Donald Trump vid maktens frystes alla pågående ärenden, däribland lagändringen som skulle värna hästrasen. Förslaget återfördes nu till berörda myndigheter för ytterligare utredning.

  Den amerikanska djurrättsorganisationen Human Society of the United States, som är en av organisationerna som i flera år kämpat för att få stopp för de kritiserade metoderna, beklagar utvecklingen:

  ”Byråkrati sköt en lagändring i sank trots att beslutsfattare och berörda organ var överens om det vara enda rätta.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen