facebooktwittermail

Minister försvarar bedövning med koldioxid

Regeringen har inga planer på att förbjuda den kritiserade bedövningsmetoden, skriver Jennie Nilsson (S).

Forskning visar att grisar blir stressade och känner smärta när de bedövas med koldioxid före slakt.
Forskning visar att grisar blir stressade och känner smärta när de bedövas med koldioxid före slakt. FOTO: HÄRJE ROLFSSON

Grisar som bedövas med koldioxid före slakt blir stressade och har ont, och det kan ta upp till en minut innan djuret förlorar medvetandet. Men det är inte skäl nog att ändra i lagstiftningen, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Det framgår av ett svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) där han undrade om regeringen tänker förbjuda bedövning med koldioxid. Statsrådet svarar att det behövs mer forskning och utveckling av alternativa metoder, och att hon följer frågan. I dagsläget har hon "förtroende för att branschen och myndigheterna upprätthåller en god djurvälfärd."

Bedövning med koldioxid får användas på grisar och höns i svenska slakterier. Det är känt att däggdjur och fisk reagerar negativt på gasen, och frågan om det är en metod i enlighet med svenska djurskyddsregler och ambitioner är en återkommande debatt. Förespråkarna menar att det inte finns några bättre alternativ, i alla fall inte i storskaligare slakt.