facebooktwittermail d

Miljardsatsning på protein från vitkål

Med en egenutvecklad metod för att extrahera protein ur vitkål vill en brittisk producent utmana soja och ärtor som bas för växtbaserat protein.

Brittiskt företag satsar på protein från vitkål.
Brittiskt företag satsar på protein från vitkål. FOTO: MOSTPHOTOS

Den globala marknaden för växtbaserat protein beräknas vara värd över 100 miljarder kronor i dag och tros bara bli större de kommande åren.

Naylor Farms i Storbritannien är en av Europas största producenter av vitkål. De har utvecklat en metod för att extrahera protein ur den bladrika kålen med hjälp av kallpressning. Nu bygger företaget en ny anläggning i East Midlands för 38 miljoner euro, motsvarande 423 miljoner kronor, skriver Financial Times. Finansieringen sker med hjälp av Invest International, ett statsägt holländskt företag som både delfinaniserar och hjälper till att finna fler finansiärer till projekt som bidrar till en hållbar utveckling.

Pengar från Dubai

Med hjälp av pengar från Dubaibaserade Exim Finance har holländarna enligt tidningen öronmärkt ytterligare 500 miljoner euro, motsvarande 5,6 miljarder kronor för att utveckla verksamheten i framtiden.

Den nya anläggningen beräknas vara i bruk i början på 2024. Tanken är att proteinet och fibrerna från vitkålen ska kunna användas i växtbaserat köttsubstitut, i drycker och i bakprodukter, medan den umamirika vätskan som blir över kan användas i stället för sojasås.

En nackdel med vitkål är att den bara innehåller 1,8 gram protein per 100 gram. Soja innehåller hela 36 gram, vete 16 och ris 7 gram protein. Vitkålen har dock fördelen att den är tålig och kan odlas på fler platser, något personerna bakom satsningen hoppas ska göra den lönsam för ändamålet.