facebooktwittermail d

Lättklädd kalender väcker ilska: ”Blev helt chockad”

– Hur kan det hända 2020, efter Metoo och #slutavverkat?

Anna Schyman, ledamot i Nyks, Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen har reagerat starkt på en kalender med lättklädda kvinnor och skogsmaskiner från Ponsse.

Anna Schyman ledamot i Nyks samt utbildad skogsvetare, reagerar starkt på kalendern från den tyska skogsfirman. Hon tycker att Ponsse borde kräva en offentlig ursäkt.
Anna Schyman ledamot i Nyks samt utbildad skogsvetare, reagerar starkt på kalendern från den tyska skogsfirman. Hon tycker att Ponsse borde kräva en offentlig ursäkt. FOTO: PRIVAT/HENRIK DAMBERG

En kalender med lättklädda kvinnor som poserar på Ponssemaskiner rör upp känslor i skogsbranschen. Svenska företag och organisationer har reagerat mot kalendern och anser att frågan om jämställdhet i skogsbranschen måste lyftas igen.

– Jag blev helt chockad när jag såg den första gången. Att det ska kunna hända 2020, efter Metoo och uppropet #slutavverkat. Efter allt som skogsbranschen gått igenom senaste åren har jag svårt att förstå det. Det känns väldigt tragiskt, säger skogsvetaren Anna Schyman, ledamot i Nyks.

Ponsse Sverige har också reagerat på kalendern:

– Det är en privat företagare i Tyskland som tagit fram kalender. Vår ledning har försökt få bort våra loggor från den men inte lyckats, säger Carl-Henrik Hammar, vd för Ponsse Sverige.

Kalendern borttagen

Kalendern det tyska företaget tagit fram för 2020 har nu tagits bort. Vilket har fått vissa tyska män att skriva kommentarer på Nyks Facebooksida.

– De undrar varför vi svenska kvinnor är så sura och bittra, säger Anna Schyman.

Anna Schyman tycker att Ponsse borde agera hårdare mot det tyska bolaget och bland annat kräva att maskintillverkarens logga plockas bort från sidan. För fortfarande finns det kvar många bilder halvnakna kvinnor och skogsmaskiner på det tyska företagets Facebooksida.

På Youtube har det funnits ett klipp som det tyska företaget lagt upp. Enligt beskrivningen är det filmat hos Ponsse i Finland.
På Youtube har det funnits ett klipp som det tyska företaget lagt upp. Enligt beskrivningen är det filmat hos Ponsse i Finland. FOTO: SKÄRMDUMP

Youtube-klipp

Carl-Henrik Hammar menar att det synd att Ponsses logga är kvar på det tyska företagets Facebooksida, men att det gjorts det som går att göra i dagsläget.

– Ska det tas längre måste det bli rättssak.

Kommer huvudkontoret att ta det så långt?

– Ingen aning.

Han understryker att Ponsse Sverige sagt nej till kalendern.

Det filmklipp som funnit på Youtube tyder på att det tyska bolaget släppts in på Ponsses fabriksområde i Finland. Eller hur?

– Det kan jag inte uttala mig om, säger Carl-Henrik Hammar.

– Men vi tar avstånd från kalendern och har inget med den att göra.

Om det tyska bolaget släppts in på Ponsses område med ledningens godkännande för att ta bilder, har ledningen i så fall agerat fel?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Kan drabba försäljningen

Det är inte bara Nyks som reagerat på kalendern. Även Holmen Skog har tagit kraftigt avstånd från den. Skogsbolagets vd Sören Petersson tog snabbt kontakt med Ponsse när han fick kännedom om kalendern.

– Den kändes helt galen så vi ville agera tydligt och direkt. De svarade också fort och sa att de tagit bort den.

Holmen ska ha en fortsatt dialog med Ponsse Sverige.

– Eftersom det är de vi har affärer med är det de vi kan påverka, säger Sören Petersson.

– Dessutom ska Holmen tillsammans med övriga skogsbolag träffa maskintillverkarna för att diskutera deras inställning när det gäller jämställdhetsfrågor. Det finns tydliga brister där. Annars skulle inte något sådant här inträffa.

Skogsbolaget sköter bara en mindre del av sina avverkningar i egen regi. Men mellan tre till fem maskiner brukar ändå bytas ut varje år.

Kan det bli så att ni inte handlar av Ponsse på grund av kalendern?

– Vid varje tillfälle väljer vi att göra affär med den som känns bäst. Så ja, så kan det bli.

LÄS MER: Sexismen hotar på sikt hela skogsbranschen

LÄS MER: Debatt: I vilken annan bransch ser vi kvinnor iförda trosor?