Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 februari 2018

  Unik Volvo BM på Borgeby

  Volvo BM:s framtidsmodell 2454 kom aldrig ut på marknaden men på Borgeby Fältdagar kommer den visas upp tillsammans med en tandemtraktor byggd på två stycken T 700. Det kan bli en given succé.

   Kenneth Fransson är chefredaktör på tidningen Traktor Power och är med och arrangerar Volvo Dream Team på Borgeby Fältdagar.
  Bild 1/2 Kenneth Fransson är chefredaktör på tidningen Traktor Power och är med och arrangerar Volvo Dream Team på Borgeby Fältdagar. FOTO: Traktor Power
   Volvo BM har en intressesfär som uppmuntrar såväl unga som lite äldre att äga en. Traktorpulling eller vanlig körning. Allt funkar. Det vet Kenneth Fransson på Traktor Power.
  Bild 2/2 Volvo BM har en intressesfär som uppmuntrar såväl unga som lite äldre att äga en. Traktorpulling eller vanlig körning. Allt funkar. Det vet Kenneth Fransson på Traktor Power. FOTO: Traktor Power

  Det är tidningen Traktor Power som står för en trolig publiksuccé på Borgeby Fältdagar.

  Vad ska hända?

  – Det kommer bli en parad med ”Volvo Dream Team”. Vi kommer presentera omkring åtta eller nio intressanta Volvo BM traktorer. Vi är inte låsta, det är inte helt klart ännu hur programmet kommer bli men vi kan inte ta med alla Volvo BM, det blir för långa transporter, säger Kenneth Fransson, chefredaktör på Traktor Power.

  En högintressant prototyp kommer visas upp i form av den tänkta modellen 2454. Den unika traktorn är en utvecklad T 700 med TD 45 motor och mekanisk fyrhjulsdrift som tillverkaren tog fram efter många önskemål från kunderna. Volvo BM:s plan var att lansera den tillsammans med den mindre 2404 på marknaden 1980.

  Visar den helrenoverad

  Nu blev det inte så men den danske samlaren Keld W Jensen har fått köpa prototypen från Sverige och 2454 är nu helt renoverad efter att ha haft ett arbetsliv som en vanlig arbetsmaskin på en gård i Närke. Keld W Jensen är känd i Volvo BM-kretsar och har en mycket stor samling på Jylland.

  Till Borgeby Fältdagar tar han också med sig en tandemtraktor byggd av två stycken T 700. Den maskinen gick i arbete på en större gård i Danmark och drog en växelplog på 10 eller 12 skär. Motoreffekten är totalt 180 hästkrafter och dragkraften blir mer än den dubbla mot en vanlig T 700.

  Kommer publiken att få titta in i till exempel 2454?

  – De kommer i alla fall att stå där så att publiken kan gå runt och titta på traktorerna.

  Flera fyrhjulsdrivna

  Programmet och vilka modeller som ska visas upp i paraden är, som sagt, inte helt spikat ännu men Kenneth Fransson hoppas på en BM 350 Boxer med fyrhjulsdrift och så den relativt ovanliga 2204 som byggdes i en ganska kort serie innan samarbetet med IH upphörde.

  En BM 471, Bison med fyrhjulsdrift, och de största dragarna i 800-serien samt 2654 står på önskelistan. Men även de allra sista traktorerna från fabriken i Eskilstuna, 2005 och 2105, står på listan över klassiker som önskas vara med i paraden.

  Hur kom ni på idén?

  – Vi har tänkt på det sedan i höstas och de hörde av sig från Borgeby Fältdagar. Det blir fjärde gången vi gör ett evenemang tillsammans.

  Att det finns ett stort intresse för Volvo BM märks till exempel på det sättet att när Traktor Power gick ut med nyheten om ”Volvo Dream Team” så hade filmklippet 200 000 visningar på social medier efter tre dygn. Volvo BM säljer än.

  LÄS MER: Här ska patinan på deras 814 bevarasLÄS MER: Volvos 22-serie fyller jämtLÄS MER: 35 år gammal muskelmaskin och i skick som nyLÄS MER: John Deere fortsätter inleda starktLÄS MER: Traktortoppen län för länLÄS OCKSÅ: Här är traktorerna folk letar efter mest på Blocket

  Volvo BM 2454 (prototyp)

  Däck: 12.4-24 respektive 18.4-34 eller 14.9-38

  Vikt: 4 450 kilo med 4WD

  Axelavstånd: 2 440 millimeter

  Framaxel: ZF

  Bränsletank: 145 liter

  Byggd: 1979

  Planerad lansering: 1980

  Varför stoppades den: Projektet lades ned när Volvo beslöt sig för att samarbeta med Valmet om en ny gemensam traktorserie. Bolaget Scantrac bildades och som utvecklade Volvo BM Valmet 05-serien.

  Källa: Personal vid Volvo BM och ”Från Munktells till Valmet”.

  Relaterade artiklar

  Till toppen