Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 1 februari 2018

  Här ska patinan på deras 814 bevaras

  VAD HÄNDER I VERKSTADEN? Del 2.

  Erik Johansson och hans bror Joakim hittade en bra Volvo BM T 814 som gjort en ovanlig resa. Traktorn har återvänt till Sverige efter att ha lämnat en samling i Danmark. Nu ska bröderna fräscha upp den i verkstaden för att sen njuta av den.

  Historiken för bröderna Johanssons T 814 är lite udda. Traktorn har stått i en dansk samling men blev åter svenskägd när den förre ägaren fick den i utbyte mot en ovanlig Volvo BM-modell. Erik Johansson och hans bror Joakim, som bor mellan Tidaholm och Falköping, köpte den tillsammans hösten 2017. Antalet timmar på mätaren är inte så många efter en vilotid i den danska samlarens maskinhall.

   Utsikten från förarplatsen i en T 814 är få förunnat. Många exporterades redan som nya och i dag säljs de som begagnade på den globala marknaden.
  Utsikten från förarplatsen i en T 814 är få förunnat. Många exporterades redan som nya och i dag säljs de som begagnade på den globala marknaden. FOTO: Erik Johansson

  Intresset för modellen kommer från fadern som jobbade på en maskinstation där han körde de stora Volvo BM dragarna. Erik berättar att han och brodern har varit sugna på att köpa en T 814 i flera år.

  Vilken är planen för traktorn?

   En fräsch T 814 kom tillbaka till Sverige i en bytesaffär. Erik Johansson och hans bror Joakim hade letat efter en T 814 och slog till när de såg den här.
  En fräsch T 814 kom tillbaka till Sverige i en bytesaffär. Erik Johansson och hans bror Joakim hade letat efter en T 814 och slog till när de såg den här. FOTO: Erik Johansson

  – Det blir en mindre renovering. Vi lackar fälgar, framskärmar och hytt. Det var det som var i behov av en ny lack. Huv och front har original lack från 1977 som jag polerade och den är lika fräsch som det nylackade, så det blev fantastiskt bra, säger Erik Johansson.

  Skicket på traktorn beskriver han som ”underbart” och även invändigt är skicket gott utan trasiga detaljer. Alla dekaler sitter kvar och allt fungerar som det ska i övrigt. Köpet blev en succé och den kommer inte bli till salu under överskådlig tid.

  DEL 1: Hans 2650 S fick ett lyft

   Traktorn har fått en stor service och man passar på att ge ny lack till de delar av traktorn som behöver det. Resten lämnas för att behålla den fina patinan.
  Traktorn har fått en stor service och man passar på att ge ny lack till de delar av traktorn som behöver det. Resten lämnas för att behålla den fina patinan. FOTO: Erik Johansson

  Nu står det äntligen en efterlängtad T 814 hos fadern som är en så kallad ”månskensbonde”. Traktorn har gåtts igenom pedantiskt. Alla oljor och filter är nya. Bromsarna är bytta och servade. Just nu är nav och fälgar fram färdiglackade och hopskruvade samt framskärmarna.

  Dörrar och rutramar är blästrade och grundade. Det som är kvar att göra är en komplett hyttlackering utvändigt. Även naven bak ska fixas. Fälgar och däck ska monteras.

   Fälgarna har fått ny lack.
  Fälgarna har fått ny lack. FOTO: Erik Johansson

  – Resten på traktorn är i så himla fint skick, så den patinan vill man ju inte förstöra genom att göra en helrenovering, så vi stannar där, förklarar Erik Johansson.

  En rätt så vanlig förekommande åkomma i hytten på en T 814 är att det blir rost runt fönstren och så var det även på denna.

  – Vi har blästrat, det behövdes ingen svetsning, vi har använt lite sprutspackel. Det var skönt att vi slapp svetsa.

   Efter att ha letat länge efter en T 814 dök denna upp till ett tillräckligt bra pris. Det behövdes bara en genomgång och en uppfräschning.
  Efter att ha letat länge efter en T 814 dök denna upp till ett tillräckligt bra pris. Det behövdes bara en genomgång och en uppfräschning. FOTO: Erik Johansson

  FAKTA Erik Johanssons T 814

  Namn: Volvo BM T 814C, årsmodell 1977

  Timmar på mätaren: 4 100

  Material: ca 20-25 000 kronor

  Arbetstid: ca 60 timmar hittills, bröderna Johansson och far i samarbete

  Framtiden: planen är att få klar traktorn i april-maj, efter vaxning och däckglans ska de njuta av traktorn. Men de kommer också plöja med dragaren. Den ska även användas till lantbruksändamål som rundbalspressning och transporter. Plogen som ska användas är en fyrskärig delburen Överum. Källa: Erik Johansson

   Erik Johansson är en nöjd delägare av en T 814C.
  Erik Johansson är en nöjd delägare av en T 814C.
   Framskärmarna får sig en genomgång för att passa på en traktor man kan njuta av.
  Framskärmarna får sig en genomgång för att passa på en traktor man kan njuta av. FOTO: Erik Johansson

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen