Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 december 2017

  35 år och i skick som ny

  Han ville ha en 814 men det fanns ingen att köpa så i stället fick det bli en 2654. Efter ett halvår i verkstaden fanns det inte en skråma eller bula på traktorn. Suget efter BMs största modell kom från tiden på Drabant-Maskiner.

  Som ung gick han först yrkesskola och sedan jobbade han några år på verkstaden hos Drabant-Maskiner i Nyköping. Som en av arbetsuppgifterna fick han i uppdrag att köra ut den då nya BM-traktorn T 814 till kunder som ville demoköra nyheten i slutet av 1960-talet.

  – De tyckte 814 var för stor i början, en koloss, berättar Leif Karlsson.

   Leif Karlsson spenderade ett halvår i verkstaden på sitt gamla arbete. Nu har han en riktigt fin Volvo BM 2654 årsmodell 1983.
  Leif Karlsson spenderade ett halvår i verkstaden på sitt gamla arbete. Nu har han en riktigt fin Volvo BM 2654 årsmodell 1983. FOTO: Niklas Larsson

  Minnena från den tiden fick honom att börja leta efter en 814 att köpa. Men de var för svåra att få tag på och istället blev det en 2654 från 1983, eller en 814 med en annan utstrålning, som Leif själv säger.

  – Nu har jag hellre en 2654 än en 814, den här har ju fyrhjulsdrift på alla växlar.

  Så hur är det att äga en snygg 2654?

  – Den är kul att ha, en hobbyleksak, svarar Leif.

   Rakt avgasrör utan ljuddämpare ska det vara. Ljudet och utseendet blir bättre menar Leif Karlsson.
  Rakt avgasrör utan ljuddämpare ska det vara. Ljudet och utseendet blir bättre menar Leif Karlsson. FOTO: Niklas Larsson

  Men den var inte så fin från början. Efter köpet på en maskinfirma i Sala lånade han verkstaden på sitt gamla jobb i ett halvår för att göra i ordning traktorn. I nästan hela sitt yrkesliv har han jobbat som mekaniker och de sista åren med skogsmaskiner. Så kunnandet har han. Nu är den en Volvo BM 2654 i toppskick. Kanske en av de finaste i Sverige.

  Båttraktor

  I dag används traktorn inte mer än att Leif åker till träffar med den. Han känner också folk i Svenska BM-klubben, en del av dem är gamla arbetskamrater från tiden på Drabant-Maskiner. Så det blir en också en gemenskap kring det gamla traktormärket. Men när Leif flyttade från Björkvik i Sörmland till Norrköping kom traktorn till nytta. Med hjälp av den flyttade han nämligen.

  – Och så lägger jag i båten, skrattar Leif.

   Baklysena är utbytta till LED och i taket finns en ramp med belysning. Under taket syns också luftfiltren. 2654 hade ju luftkonditionering.
  Baklysena är utbytta till LED och i taket finns en ramp med belysning. Under taket syns också luftfiltren. 2654 hade ju luftkonditionering. FOTO: Niklas Larsson

  Det finns lite extra utrustning på traktorn som inte fanns när den var ny och en sådan är en hydraulisk koppling som manövreras med en knapp på växelspaken.

  – Kopplingen på 2654 var lite trögtrampad, förklarar Leif.

  Baklysena är utbytta till LED-belysning och så finns det en ramp med lampor runt hytt-taket. Förarsitsen är också av den komfortabla modellen. Men snabbväxeln är borttagen.

  – Det var en svaghet på 2654, det blev oljevandring, säger Leif.

   I hytten finns en komfortabel förarsits. Snabbväxeln är borttagen men det finns en hydraulisk koppling som gör det lättare att koppla ur.
  I hytten finns en komfortabel förarsits. Snabbväxeln är borttagen men det finns en hydraulisk koppling som gör det lättare att koppla ur. FOTO: NIKLAS LARSSON

  Inte till salu i nuläget

  Med tanke på dagens priser för Volvo BM kan man ju undra vad Leif tycker om värdet på traktorerna.

  – Det är dyrt, det är inte klokt.

  Sen säger han att han kommer behålla traktorn länge.

  – Det lovar jag.

  En framtidsplan är att Leif ska plöja med den på någon träff. Så förhoppningsvis får vi se den i arbete också.

   Leif Karlsson mindes hur det var att åka ut med en ny T814 till lantbrukarna när han som ung arbetade på Drabant-Maskiner i Nyköping. Nu har han en egen 2654.
  Leif Karlsson mindes hur det var att åka ut med en ny T814 till lantbrukarna när han som ung arbetade på Drabant-Maskiner i Nyköping. Nu har han en egen 2654. FOTO: Niklas Larsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen