Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni

  Jordgubbarna räddade till midsommar

  Trots sen nattfrost och hotande brist på plockare är jordgubbssäsongen nu i full gång, tack vare den senaste tidens värme i södra Sverige. Därmed är de röda bären räddade till midsommar – även om ekonomin väntas bli sämre för vissa av odlarna.

   Halm i odlingarna gör att jordgubbarna mognar senare. Till vänster jordgubbsplanta med frostskador.
  Halm i odlingarna gör att jordgubbarna mognar senare. Till vänster jordgubbsplanta med frostskador. FOTO: Hushållningssällskapet respektive Guido Kirchner/DPA/TT

  I mitten av maj slog nattfrosten till i Skåne. Det drabbade äpplen, färskpotatisen och inte minst jordgubbarna.

  På vissa jordgubbsfält i nordöstra Skåne skadades 75 procent av plantorna, medan andra fält klarat sig bättre.

  – Det är en månad mellan blomning och skörd och eftersom frosten kom ungefär en månad före midsommar innebär det stora förluster för odlarna. De har helt enkelt färre bär att sälja när priset är som högst, säger Thilda Håkansson, bärrådgivare HIR Skåne.

  Läs också: Hård kamp för att rädda jordgubbarna mot kyla

  Den senaste tidens värme har dock snabbat på utvecklingen av de jordgubbssorter som skulle komma lite senare. Dessa bär väntas nu fylla gapet efter frostskadorna och mogna lagom till midsommar.

  Har växt under fiberduk

  De svenska jordgubbar som har sålts de senaste veckorna är odlade i tunnel och de tidigaste frilandssorterna har nyligen börjat plockas.

  – Allt som plockas nu har växt under fiberduk eller i tunnlar. Först vid midsommar kommer bären som växt utan duk, säger Thilda Håkansson.

   Thilda Håkansson, bärrådgivare på HIR Skåne.
  Thilda Håkansson, bärrådgivare på HIR Skåne. FOTO: Hushållningssällskapet

  Halm mot ogräset

  Nytt för i år är att ogräsmedlet Reglone har förbjudits. I stället har många odlare använt halm i raderna för att hålla tillbaka ogräset.

  Problemet med halm är att jorden inte värms upp på samma sätt som om den varit bar, vilket innebär att jordgubbarna mognar senare och blir känsligare för frostskador.

  Beslutet om att förbjuda Reglone har överklagats.

  I mars, när gränserna stängdes till följd av coronautbrottet, var oron för personalläget stor bland många odlare. Nu ser det dock ut att ha löst sig för de flesta.

  – I förra veckan var det flera odlare som fortfarande saknade folk, men situationen ser nu bättre ut än vad vi förväntade oss för en månad sedan, säger Thilda Håkansson.

   Halm i raderna håller tillbaka ogräset.
  Halm i raderna håller tillbaka ogräset. FOTO: Hushållningssällskapet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen