Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 maj

  Frost hotar färskpotatis: ”Ekonomin redan pressad”

  Kvidinge.

  De senaste frostnätterna i Skåne har slagit hårt mot odlingen av färskpotatis. Nu är odlare oroliga för att midsommarpotatisen är i fara.

   Frostknäppen betyder att säsongen nu förskjuts när knölarna får börja om från start och att det kommer att bli mycket potatis som kommer fram senare i sommar.
  Frostknäppen betyder att säsongen nu förskjuts när knölarna får börja om från start och att det kommer att bli mycket potatis som kommer fram senare i sommar. FOTO: Hans Dahlgren

  Nattemperaturer på ner till minus 4 grader i sydvästra Skåne har fått blasten att svartna på stora delar av den frilandsodlade färskpotatisen och knölarna att sluta växa och starta om på nytt. Odlingarna under väv har klarat sig bättre i kylan, men det är frilandspotatisen som ska fram till midsommarveckorna.

  För många odlare ligger 40-50 procent av omsättningen på midsommarpotatisen. Det är oerhörda kvantiteter som säljs då.

  – Som det ser ut nu kan det bli brist på färskpotatis till midsommar, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna.

   ”Som det ser ut nu kan det bli brist på färskpotatis till midsommar”, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna.
  ”Som det ser ut nu kan det bli brist på färskpotatis till midsommar”, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna. FOTO: Hans Dahlgren

  Säsongen förskjuts

  Han har ringt runt till de olika distrikten där färskpotatis odlas; Bjärehalvön, Kulla, sydkusten och inlandet. Och det är skador i mer eller mindre omfattning överallt.

  Frostknäppen betyder att säsongen nu förskjuts när knölarna får börja om från start och att det kommer att bli mycket potatis som kommer fram senare i sommar.

   Frost hotar inkomsten för de som odlar tidiga potatissorter för exempelvis midsommar.
  Frost hotar inkomsten för de som odlar tidiga potatissorter för exempelvis midsommar. FOTO: Hans Dahlgren
   Ett kraftigt prisfall inträffar varje år men i år känns det som det gått fortare utför än vanligt, enligt Per-Erik Bengtsson.
  Ett kraftigt prisfall inträffar varje år men i år känns det som det gått fortare utför än vanligt, enligt Per-Erik Bengtsson. FOTO: Hans Dahlgren

  – Vi har planerat för att de stora volymerna färskpotatis ska fram till midsommar. Efter midsommar är det långt ifrån säkert att det finns någon marknad kvar. Det är stora pengar det är frågan om speciellt som ekonomin redan är pressad för många odlare, säger Per-Erik Bengtsson.

  Kraftigt prisfall

  Vad som händer prismässigt är också oklart. Vid premiären vid valborg låg nivån på 130 kronor kilot. En vecka senare hade priset till odlaren sjunkit till 19 kronor och i dag, onsdag, ligger det på 16-17 kronor kilot.

  Ett kraftigt prisfall inträffar varje år men i år känns det som det gått fortare utför än vanligt, enligt Per-Erik Bengtsson.

  – Det känns onödigt lågt. För ett år sedan låg priset 7-8 kronor högre vid samma tid men det är handeln som sätter priset och det känns inte som det påverkas av utbud och efterfrågan, säger han.

   Odlingarna under väv har klarat sig bättre i kylan, men det är frilandspotatisen som ska fram till midsommarveckorna.
  Odlingarna under väv har klarat sig bättre i kylan, men det är frilandspotatisen som ska fram till midsommarveckorna. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen