Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 januari

  Osäkert personalläge inför jordgubbssäsongen

  Behovet av säsongsarbetskraft är stort inom trädgårdsnäringen. Rekryteringen är i full gång inför säsongen 2020 men läget är långt ifrån säkert, enligt odlare ATL talat med.

   Jordgubbsodlaren Eva Axelsson driver Ringstad Gård utanför Norrköping. Hon väntar på besked från Migrationsverket om tio säsongsanställda från Serbien.
  Jordgubbsodlaren Eva Axelsson driver Ringstad Gård utanför Norrköping. Hon väntar på besked från Migrationsverket om tio säsongsanställda från Serbien. FOTO: Mostphotos/Privat

  – Det är klart jag är nervös. Vi är inte på det torra förrän beskedet från Migrationsverket kommer, säger jordgubbsodlaren Eva Axelsson på Ringstad gård utanför Norrköping.

  Där odlas jordgubbar på 20 hektar. Förutom frilandsodlingen finns även växthus, där säsongen startar lite tidigare.

  Totalt behövs ett 50-tal medarbetare. Under flera år har plockarna kommit från Polen, men i fjol började Ringstad Gård ta in folk från Serbien eftersom allt färre polacker ville komma för säsongsarbete.

  – Vi har kvar ett litet gäng på 12–13 personer från Polen som kommer år efter år, men i fjol behövde jag gå utanför EU för att rekrytera och lyckades hitta bra personer från Serbien. I år har jag sökt tillstånd för tio personer från Serbien, säger Eva Axelsson.

  Resten av jordgubbsplockarna är svenska medborgare.

  Totalt anställs 120 medarbetare för jordgubbssäsongen på Ringstad gård, medräknat försäljning och chaufförer.

  – Det är aldrig några problem att få tag i säljpersonalen. Det brukar räcka med att vi lägger ut på Facebook att vi börjar ta emot ansökningar, säger Eva Axelsson.

  Mats Olsson på Lönnslätts bär i skånska Vellinge behöver 125 personer i år.

  – 2018 kom alla plockare från Polen, men nu känns det som vi behöver vidga sökcirkeln för att hitta folk eftersom det är svårt inom EU, säger han.

  Med hjälp av sin polske förman har han sökt folk i Polen men fått flera nej. Samma sak i Litauen.

  – Det känns som om folk hellre stannar hemma och jobbar när det är god konjunktur i deras egna länder, säger Mats Olsson.

  Han har börjat söka brett och varit i kontakt med bemanningsföretag för att hitta folk.

  – Nu letar jag efter en kontakt i Ukraina, för du måste ju ha namn på de som kommer innan du söker tillstånd hos Migrationsverket, säger Mats Olsson.

  Plantskolan Splendor Plant i Jonstorp, utanför Höganäs, efterfrågar 20–25 säsongare. Företaget söker bara personal från andra EU-länder.

  – Det är för krångligt att säsongsanställa från tredjepartsland. I fjol lyckades vi få tag på folk trots att det var högkonjunktur. Visst är jag lite orolig för hur det ska gå men det är jag varje år, säger Johanna Pommer, ansvarig för marknadsföring på Splendor Plant.

  LÄS OCKSÅ: Krånglig rekrytering kan drabba grönsaksodlingen

  Relaterade artiklar

  Till toppen