Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 februari 2018

  Svenskt kött på menyn

  Nu är det svenskt kött på menyn i riksdagens matsal. - Äntligen! Det vore dubbelmoral om inte ens riksdagsfolket äter svenskt, säger riksdagspolitikern Magnus Oscarsson.

  När Naturvårdsverket arrangerade en konferens i början av december förra året stod kyckling på menyn. Men det handlade om kyckling, uppfödd och inköpt från Lettland.

  Dubbelmoral och demoraliserande av en myndighet att servera kött köpt från ett land där det har producerats på ett sätt som inte skulle tillåtas i Sverige ansåg Magnus Oscarsson, KD.

  Han ställde därför en fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi om vad ministern tänkte göra för att myndigheter skulle använda upphandlingskriterier på samma nivå som för svenska producenter.

  Frågan fick ett långt svar men också en snabb reaktion från Naturvårdsverket. Förra veckan meddelade Naturvårdsverket via Twitter att det var slut på utländskt kött på menyn:

  ”Nu förändrar restaurangen som finns i våra lokaler sin meny. Från och med idag serveras endast svenskt kött i de rätter som innehåller kött.”

  Och nu är det svenskt kött på menyn även i matsalen i riksdagshuset.

  – Det vore dubbelmoral om inte ens riksdagen skulle äta svenskt kött med tanke på den livsmedelsstrategi vi har tagit beslut om.

  Magnus Oscarsson menar också att det är en mycket viktig signal till andra offentliga förvaltningar att statliga verk och instanser satsar på svenskt.

  – Nu måste regioner och kommuner följa efter, det går inte längre att säga att det inte går och krypa undan ansvaret, säger Magnus Oscarsson.

  PREMIUM: Därför väljer IKEA svensk gris på julbordetLÄS OCKSÅ: Svensk mat i medvind

  Relaterade artiklar

  Till toppen