Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 december 2017

  Därför väljer Ikea utegris till julbordet

  Julbordet ger möjlighet att under en begränsad tid erbjuda 100 procent svenskt kött och ta in köttråvara från frigående grisar, enligt Ikea Foods chef Ann Holster.

  För andra året i rad kommer majoriteten av råvaran från Ikeas prinskorvar på julbordet från utegrisarna på Malma Gård i Västergötland, enligt Ikea.

  – Att vi just valt kött från frigående grisar är en del av utvecklingsarbetet mot bättre djurvälfärd som vi hela tiden jobbar med och försöker bli bättre på, säger Ann Holster, Ikea Foods chef som ansvarar för Ikeas matverksamhet på den svenska marknaden.

  LÄS OCKSÅ: Ikea nappade på hans utegriskoncept

   Ann Holster, chef Ikea Foods.
  Ann Holster, chef Ikea Foods. FOTO: Fotograf Magnus Torle

  Konsumenterna mer medvetna

  Bakgrunden är att det finns en ökad medvetenhet bland konsumenterna när det gäller ursprung, spårbarhet och djurhållning tillägger hon. Eftersom julbordet sker under en begränsad tidsperiod går det lättare att ta in ett mindre sortiment som det från Malma Gård.

  – Här kan vi verkligen få in en småskalig verksamhet i en storskalig produktion vilket gör det mycket spännande, säger hon.

  Kommer ni att köpa in mer produkter från utegrisproduktion i Sverige framöver?

  – Det är mycket möjligt men det är ingenting jag kan svara på i dagsläget. Det finns i dag ett generellt stort intresse kring de här frågorna och det är något vi har med oss både när vi sätter menyn och krav på samarbete framöver.

  LÄS MER: Vanliga suggor utmaning i ekouppfödning

  Kedjan garanterar också svensk köttråvara på sitt julbord för andra året i rad. Förra året serverades 411 000 portioner på Ikeas julbord och förhoppningen är det blir lika mycket i år.

  Hur stor andel av det som serveras på Ikeas restauranger är svenskt kött under övriga året?

  – Jag har inga volymer som jag vill gå in på direkt. Men det är en stor del eftersom vår storsäljare schnitzel består av svensk köttråvara liksom all korv, vilket vi säljer stora volymer av, säger hon.

  Inga planer på att gå över till bara svenskt

  I övrigt köper Ikea kött från Irland, England och Tyskland och har för närvarande inga planer på att gå över till helt svenskt köttråvara på restaurangerna.

  – Eftersom vi är ett globalt företag ställer vi, oavsett land, krav på bra djurhållning. Men vi vet att det är väldigt viktigt för många konsumenter i Sverige med svensk köttråvara. Den inputen har vi med oss när vi sätter våra planer framåt, säger hon.

  LÄS OCKSÅ: Kartan som varnar för vildsvinLÄS OCKSÅ: ”Ät vad du vill men svenskt”LÄS OCKSÅ: Missarna i Schyfferts kött-tv

  Relaterade artiklar

  Till toppen