Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 januari 2018

  Svensk mat i medvind

  Den svenska montern på matmässan Grüne Woche i Berlin lockade storpublik. – Det var väldigt positiv, säger Helena Ingvarsson, ordförande för Österlenrundan till ATL.

  FOTO: Jordbruksverket

  Efter flera års frånvaro deltog Sverige den tyska matmässan Internationale Grüne Woche som en del i livsmedelstrategin. Mässan ska ses som en del i livsmedelstrategin och syftet var att öka intresset för svensk mat men också för Sverige som turistland.

  Bland 20-talet svenska utställare fanns nätverket Österlenrundan som ordnar måltids- och upplevelseturism.

  – Det var väldigt positiv. Mitt intryck är att tyskar är mycket intresserade av Sverige och svensk mat. Många reser gärna norrut och kanske inte känner till södra Sverige så bra. Därför var det bra för oss att delta i mässan, säger Helena Ingvarsson, ordförande för Österlenrundan.

  Hon har också börjat fundera på möjligheten att ordna evenemang på tyska för att locka nya turistgrupper.

  Temat i den svenska montern var midsommar med en röd stuga med vita knutar, inredd med ett modernt Ikeakök som serverade svensk mat.

  Bucht nöjd

  En av deltagarna var landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som efter besöket skrev på sin facebooksida om värdet för svensk livsmedelsproduktion att marknadsföras i internationella sammanhang.

  ”Det är viktigt att Sverige syns i sammanhang som Grüne Woche, som är världens ledande konsumentmässa för bland annat livsmedel. Det är så vi kan öka intresset för vår högkvalitativa mat.  Det var mycket folk som besökte vår fina monter, som hade midsommartema. Tyske jordbruksministern hälsade på och så fick jag en pratstund i köket med Palle Borgström, ordförande för LRF.”

  Nu ska deltagandet utvärderas av Jordbruksverket som fått i uppdrag av regeringen att genomföra deltagandet i Grüne Woche även kommande tre år. Totalt är 10 miljoner kronor avsatt för aktiviteten. Prislappen för årets monter hamnade på 4 miljoner kronor.

  LÄS OCKSÅ: Så ska Bucht sälja in svensk mat på Grüne WocheLÄS OCKSÅ: Här har Grüne Woche redan fått effektLÄS OCKSÅ: Efter fiaskot – nu får Jordbruksverket chansen

  Relaterade artiklar

  Till toppen