Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2017

  Storbönder vill slippa avgift

  Nu krävs att avgiften för växtskyddsmedel ska tas bort i Danmark.

  FOTO: Kjell-Arne Larsson

  Nu väcks krav på att avgiften för växtskyddsmedel tas bort i Danmark. Det förs fram av Frederik Lüttichau, ordförande för storjordbrukens sektion i Landbrug & Födevarer. På sektionens hemsida säger han att fråga ska ges maximal prioritet.

  ”I mina ögon handlar det om vår existens och att vi måste avskaffa en avgift som i hög grad snedvrider våra konkurrensmöjligheter på världsmarknaden”, skriver Frederik Lüttichau på hemsidan.

  PREMIUM Ekogödseljätte spår svår framtid

  Erling Bonnesen, Venstres ordförande för miljö- och livsmedelsfrågor, har tidigare sagt att han anser det orealistiskt att ta bort avgiften.

  Frederik Lüttischau anser dock att jordbrukarna inte längre kan klara av situationen och att det påverkar möjligheterna till investeringar i växtodlingen.

  ”Om man från politikens sida önskar att få mindre avdrift och lägre förbrukning så bör istället belöna bruk av ny teknologi, säger Fredrik Lüttichau.

  LÄS OCKSÅ Svenskt besked om glyfosatLÄS OCKSÅ Katastrofläge för spannmålen i norr

  Relaterade artiklar

  Till toppen