Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2017

  Ekogödseljätte spår tuff framtid

  Ekoväx, en av två dominerande aktörer för handlad ekogödsel i Sverige, ser en fortsatt svår gödselmarknad de närmaste åren.

   Emil Olsson visar ekogödslet på Storkila gård i Västergötland.
  Emil Olsson visar ekogödslet på Storkila gård i Västergötland. FOTO: Henrik Dammberg

  – Det är ingen som blir utan, men det handlar om tillgång och efterfrågan. Man blir inte utan om man är villig att betala, säger Emil Olsson, en av delägarna som driver Ekoväx.

  Han menar att ekoodlare måste ta till sig den nya marknadssituationen, som förändrats kraftigt under senare år. Tidigare fanns ekologisk gödsel i överflöd och var billig, nästan gratis.

  – När man ställer om från konventionell växtodling tror många att gödsel ska vara nästan gratis, samtidigt som de ska få två till tre gånger så mycket för sin spannmål, säger Emil Olsson.

  LÄS MER: Han är kung på ekogödsel

  Inom de flesta gödselslag som är tillåtna inom den ekologiska odlingen råder det hård konkurens om råvaran. Rötrester från biogasanläggningar som tidigare gavs bort får man betala för i dag. Att få betalt för rötresterna är också en viktig parameter i lönsamhetskalkylen för många biogasanläggningar.

  Råvaran värderas högre

  – Gödseln värdesätts bättre i dag. Tidigare fick biogasanläggningar betala 60 kronor per kubik för att bli av med rötresterna, i dag tar de 60 kronor betalt och de ses som högvärdiga produkter, säger Emil Olsson.

  LÄS MER: Högt gödselpris stryper ekoodlingen

  Enligt Energigas producerade landets biogasanläggningar, varav 41 gårdsanläggningar, två miljoner ton gödsel i fjol, oklart hur mycket av det som var godkänt för ekologisk odling.

  Men Ekoväxs och konkurrenten Gyllebo Gödnings stora produkt är pelleterat kött- och benmjöl, en premieprodukt för ekoodlarna. Ekoväx köper från Norsk Protein. Den är klassad kategori 3, vilket gör att användningen är bredare.

  – Vår råvara används också till katt- och hundmat så det är stor konkurrens om råvaran. När vi började fick vi råvaran för en krona och nu kostar den mellan tre kronor och 3,50, säger Emil Olsson.

  LÄS MER: Ekojättens bästa råd till lantbrukare som vill satsa

  De närmaste åren tror Emil Olsson inte att mycket förändras, kanske prisrörelser upp och ner 40 öre. Däremot efterlyser han en större och mer genomtänkt gödselstrategi bland landets bönder, både bland konventionella odlare och ekologiska odlare, vilket skulle kunna lätta på det tighta marknadsläget.

  Tror på fler gödselsorter

  – Det är i kombination med andra gödselmedel som pellets blir konkurrenskraftiga, man kanske ska ha fyra olika gödsel för olika grödor och i alla fall minst två per gröda. Det är också många konventionella odlare som använder gödsel som är Krav-godkänd och skulle denna hamna på Krav-gårdar i stället finns det hur mycket gödsel som helst, säger Emil Olsson.

  LÄS OCKSÅ: Fyll gödseltunnan på 60 sekunderLÄS OCKSÅ: Experimentet – sådde vårvete i januariLÄS OCKSÅ: Listiga kronhjortar gör livet surt för lantbrukareLÄS OCKSÅ: Så vässade Ölandsbonden biogasanläggningen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen