Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 oktober 2017

  Katastrofläge för spannmålen i norra Sverige

  Så här dags brukar skörden i stort sett vara tagen i hela landet men väderläget spelar ett stort spratt i år. I norra Sverige har många lantbrukare inte ens kunnat börja skörda på grund av blöta medan man i söder tog de sista fälten i helgen.

  FOTO: Anders Kristensson

  – Läget är helt katastrofalt. Jag önskar jag kunde säga att tröskorna rullar men sanningen är att det är få som ens kommit ut på fälten. Det är för blött, säger Ann-Charlott Folkesson, ordförande i LRF regionstyrelse i Västerbotten.

  Andra och tredjeskörd av vall är hemma men många vittnar om mindre skördar än vanligt.

  Skördarna av framförallt korn och havre är stora men vattenhalterna har varit höga de dagar det gått att tröska. Det har börjat gro i axen och Ann-Charlott Folkesson är tveksam till om det blir något alls i år.

  – Det är ett stort ekonomiskt bortfall. Vi kan missa en förväntad skörd och tvingas köpa in spannmål i vinter. Det blir tungt att hantera i företagen, säger hon.

  PREMIUM: Låt slakterierna kriga om dina grisar

  Ser hopplöst ut

  Även om läget ser hopplöst ut just kan det räcka med två veckor med klar luft för att klara skörden.

  – Hoppet är inte helt ute ännu men för varje dag som går minskar chansen, säger hon.

  Inte heller i Edsbyn i Hälsingland ser det något vidare ut på spannmålssidan. Det är blött och stora arealer är fortfarande oskördade.

  FOTO: Anna Nilsson

  – Det har blivit svampangrepp på vetet men kornet har klarat sig utan att börja gro. Några i trakten lyckades tröska något i helgen men nu har det börjat regna igen och det är ingen som kommer ut, säger Anders Forsbäck, spannmålsodlare på Mogrindar Lantbruk.

  – I normala fall ska det mesta vara tröskat så här års men frågan är hur det blir i år?

  Blir foderbrist i vinter

  Anders Forsbäck är orolig för att mycket kommer att behöva plöjas ned.

  – Nästa vecka börjar älgjakten och det har hänt åtminstone vid ett par tillfällen att det kommit snö under älgjakten. Jag är rädd att det kan bli både foder och halmbrist i vinter i de här trakterna, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Svenskt glyfosat-ja osäkertMEST LÄST: Här är listan – så slår pickupskatten

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen