Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli 2018

  Här är regeringens krispaket för torkan

  I dag presenterade regeringen sitt nationella krispaket för lantbrukare som drabbats av torkan. 1,2 miljarder kronor i stöd får lantbrukarna.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S).
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S). FOTO: Olof Peronius

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i dag regeringens nationella krispaket för lantbruket med anledning av torkan. Totalt ger regeringen 1,2 miljarder kronor till lantbruket.

  Tidigare har Moderaterna presenterat deras förslag till ett krispaket som bland annat innehöll sänkning av dieselskatten för lantbruken.

  Svensk tillväxt högre än väntat

  Statistiska centralbyråns snabbuträkning av tillväxten under årets andra kvartal visar på en ökning med 3,3 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol och till 1 procent jämfört med kvartalet före. Siffrorna har redan ifrågasatts av bland andra Konjunkturinstitutet och SCB själva medger att sådana snabberäkningar, som tas fram som stöd till finansdepartementets budgetarbete, historiskt sett ofta visat sig felaktiga.

  När finansministern tidigare i dag kommenterade SCB:s tillväxtprognos slog hon fast att Sverige har en stark ekonomi just nu och att stöd till bönder ingår i regeringens prioriteringar.

  – Vi presenterar ett nationellt krispaket till Sveriges bönder. Den långvariga torkans effekt på betet orsakar brist på grovfoder till djuren. Och det gör att vi känner en stor oro för den svenska livsmedelsförsörjningen, säger Magdalena Andersson.

  460 miljoner i år

  Stöder på 1,2 miljarder kronor kommer delas ut över 2018 och 2019. Totalt kommer 460 miljoner kronor betalas ut under 2018 och 760 under 2019.

  Pengarna som lantbruket kan söka i år är bara för djurägare medan stödet för 2019 även kan sökas av andra producenter.

  Mjölk-, nöt- och lammproducenter

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger att svenska bönder kommer att få importera grovfoder till djuren. Därför kommer regeringens krispaket ge stöd för lantbrukarna att köpa in grovfoder till djuren, för att förhindra nödslakt.

  400 miljoner ges till de och varje gård kan få 375 kr per vuxet nötdjur och något mindre för ungnöt och lamm, med ett tak på 150 000 kronor per gård. Utöver det har även regeringen sänkt slaktavgifterna med 60 miljoner kronor.

  – Det här är en mycket hög risk för utslaktning. Vi har inte kapacitet på slakterierna och det här är ett hot mot vår livsmedelsförsörjning både på lång och kort sikt. Många jordbruksföretag kommer att sättas i konkurs om vi inte hanterar det här på nationell nivå, säger Sven-Erik Bucht.

  EU-stöd i förskott

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger att han talat med EU om möjligheten att kunna betala ut ett EU-stöd på 250 miljoner kronor i förskott.

  – Vi har fått positiva signaler så jag bedömer att utsikten på att få ett positivt beslut på det här i september är goda eller mycket goda, säger Sven-Erik Bucht.

  Däremot bedömer han att chanserna för att EU ska öppna unionens krisfond för de svenska bönderna som ganska låga.

  Jordbruksverket är ansvarig myndighet för att betala ut stöden till lantbrukarna, medan Livsmedelsverket hanterar den sänkta slakteriavgiften.

  Senast december 2018 ska de 460 miljoner kronor i stödet ha betalats ut.

  – Sen kommer pengarna 2019 och där söker vi vissa undantag så att vi ska kunna göra rejäla utbetalningar även då, och de är de kontakter jag bland annat har haft med EU-kommissionär Phil Hogan vid i alla fall tre, om inte fyra, olika tillfällen som jag har träffat honom under de här månaderna. Så vi har agerat – vi har inte legat i hängmattan, det garanterar jag, säger Sven-Erik Bucht till ATL efter presskonferensen.

  Även Moderaternas miljö- och jordbrukspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard tycker att det är oerhört angeläget med ett krispaket i vad hon kallar ”den här extrema situationen”.

  – Det som bekymrar oss med regeringens förslag är att man redan från den 1 januari 2019 äter upp en del av de här satsningarna genom den höjda dieselskatten för just lantbrukarna. Det vi har föreslagit är en retroaktiv sänkning redan från 1 juli i år och ytterligare en sänkning från 1 januari, medan regeringen går fram med en höjning som slår mot just den här gruppen, säger Maria Malmer Stenergard.

  Hur ser du på regeringen möjligheter att kunna få igenom det här krispaketet?

  – Från vår sida så räknar vi med ett krisstöd i ungefär samma storleksordning, och vi tycker att fördelningen för 2018 ser rimlig ut – men vi hade gärna sett att man hade haft en dialog, så att de som drabbas av torkan inte också drabbas av att det är ett val. Då hade vi vetat vad som gäller oavsett vilken regering det blir efter den 9 september, säger Maria Malmer Stenergard.

  Även Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson tar emot regeringens krispaket med blandade känslor.

  ”Det är bra att regeringen agerar, men det krävs mer. Vad regeringen presenterade idag är akuta åtgärder men vi måste också se till så att vi får ett långsiktigt konkurrenskraftigt lantbruk. Det går inte att bara komma med krispaket”, hälsar Eskil Erlandsson i ett mejl till ATL.

  Den före detta landsbygdsministern anser även att regeringen ägnat hela mandatperioden åt att försämra likviditeten och konkurrenskraften för Sveriges bönder.

  ”Bucht nämnde att EU inte kommer att öppna Krisfonden. Det svaret tycker inte jag att bönderna ska nöja sig med. Det är bönderna själva som betalar in till denna fond. Krisfonden är böndernas pengar just för denna typ av händelse”, skriver Eskil Erlandsson via sin pressekreterare.

  LÄS OCKSÅ: Nationella pengar till torkdrabbade bönderLÄS OCKSÅ: ”De skyddar sig bakom EU”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen