Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 juli 2018

  "De skyddar sig bakom EU"

  För många var beskeden på dagens presskonferens långt ifrån tillräckliga. Både Stefan Gård och Peter Borring vill se snabbare, kraftfullare åtgärder.

  – Vi måste prata i termerna av katastroftillstånd så att vi snabbt kan införa åtgärder på nationell nivå, säger Stefan Gård.

   Både Peter Borring, regionordförande i LRF, och Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, vill se snabba och extraordinära åtgärder för att bönderna ska klara krisen.
  Både Peter Borring, regionordförande i LRF, och Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, vill se snabba och extraordinära åtgärder för att bönderna ska klara krisen. FOTO: Lena Karlsson / Göran Berglund

  Som ATL tidigare rapporterat i dag höll regeringen, Jordbruksverket och LRF en gemensam presskonferens med anledning av torkan. Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, har tidigare varnat för effekterna av den nuvarande torkan. Nu var han inte särskilt imponerad av vad Sven-Erik Bucht, Palle Borgström och Christina Nordin hade att komma med.

  – Det måste till handling! Så länge vi åberopar EU-medel så kommer det att ta för lång tid. Det är staten Sverige som måste gå in och ta det här – sen får de göra upp med EU, säger Stefan Gård.

  – Går det fort från EU:s sida, fine, men nu är det staten Sverige som måste gå in och visa att vi vill ha kvar ett svenskt jordbruk. Det här är så nära en naturkatastrof du kan komma, fortsätter han.

  ”Utropa undantagstillstånd”

  I Lettland utfärdade landets regering redan kring midsommar ett nationellt katastroftillstånd. Det borde Sverige också göra, menar Stefan Gård.

  – Det finns så mycket dåligt foder och vi måste snabbt få någon form av hjälp för de bönder som måste köpa in bra foder. Den mellanskillnaden som det kostar borde vi kunna få ersättning för – och det är sådana åtgärder som vi borde kunna införa om vi utropar någon form av undantagstillstånd.

  – Det måste ske snabbt – sen kan staten Sverige gå in och söka pengar från EU:s krisfonder. Nu måste det till snabba åtgärder.

  Extraordinära åtgärder krävs

  Peter Borring, ordförande LRF Östergötland, tycker inte heller han att beskeden från dagens presskonferens var tillfredställande.

  – Man får ju vara ödmjuk inför att politiken mest kan underlätta här, och ingen kan göra något åt vädret, men man hade ju hoppats att de hade gått in med mera kraft.

  Även han anser att det krävs extraordinära åtgärder.

  – Jag saknar åtgärder direkt, som inte behöver blanda in Bryssel – som att skapa likviditet genom att minska skatterna i olika former, med hänvisning till krisläget. Det har man gjort för vissa industrisektorer historiskt, säger Peter Borring.

  LÄS OCKSÅ: Inga krispengar i sikte för torkdrabbadeLÄS OCKSÅ: Hela lantbruket kämpar mot torkan

  Relaterade artiklar

  Till toppen