Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 augusti 2018

  Nytt förslag: Högre krav på djurskydd och livsmedelssäkerhet

  Ett nytt lagförslag från regeringen ska göra att det bli obligatoriskt att ta hänsyn till djurskydd och antibiotikaanvändning vid offentliga upphandlingar.

   Ardalan Shekarabi (S) och Per Bolund (MP) vid fredagens pressträff.
  Ardalan Shekarabi (S) och Per Bolund (MP) vid fredagens pressträff. FOTO: Olof Peronius

  Alla myndigheter ska ställa höga krav på djurskydd vid offentlig upphandling av livsmedel. Antibiotikaanvändningen ska ligga i linje med de nivåer som gäller i Sverige.

  Förslaget presenterades av civilminister Ardalan Shekarabi och konsumentminister Per Bolund vid en pressträff på fredagen.

  – De höga krav på miljö och hälsa som vi har i Sverige och som de svenska bönderna lever upp till ska inte innebära en konkurrensnackdel gentemot de utländska producenter som inte uppnår samma höga nivå, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

  60 procent utnyttjar nya regler

  Sedan de nya upphandlingslagarna trädde i kraft 1 januari 2017 har myndigheter fått utökade möjligheter att ställa specifika krav på djurskydd i upphandlingar av livsmedel. Detta görs i ungefär 60 procent av fallen. Regeringen anser att det är för lite.

  – Det här är krav som våra bönder inte kan välja att inte följa – då är det rimligt att 100 procent av upphandlande myndigheter ställer de här kraven. Det handlar om att det ska vara schysst kvalitet på det kött och fågel som serveras till våra barn, äldre och sjuka, säger Ardalan Shekarabi till ATL.

  Hoppas på stöd från övriga partier

  Arbetet med att göra det obligatoriskt att ställa sådana krav inleds nu. Ardalan Shekarabi hoppas att fler partier ska ställa sig bakom regeringens lagförslag.

  – Jag uppmanar de borgerliga partierna att sluta upp bakom detta och komma överens med oss. Det här är någonting som borde ha gjort för länge sedan – vi ska likvärdiga krav. Har våra svenska bönder långtgående miljö- och djurskyddsrelaterade på sig – inte minst vad gäller användningen av antibiotika – då är det rimligt att de här kraven också ställs i samband med offentliga upphandlingar, säger Ardalan Shekarabi till ATL.

  Förslaget innebär inte med automatik att det blir svenska kött- och fågelproducenter som lämnar det vinnande budet i framtiden. Ardalan Shekarabi berättar om en upphandling i ett landsting som ställer hårda krav på djurskydd som vunnits av en tysk producent – efter att de visat att de lever upp till de svenska kraven.

  Sammanlagt upphandlar stat, kommun och landsting tre miljoner måltider per dag till vård, skola och omsorg. Det offentliga köper livsmedel för tolv miljarder kronor per år, påpekar konsumentminister Per Bolund.

  – Svenska livsmedelsproducenter har visat att vi kan producera mat med hög kvalitet, låg antibiotikaanvändning och högt djurskydd. Jag tror att svenska producenter har ett försteg här, i och med att vi har anpassat vårt jordbruk till det som miljön och folkhälsan kräver, säger Per Bolund till ATL.

  Inget stopp för importen

  – Det vi nu föreslår omöjliggör inte att man kan importera livsmedel även i framtiden – men då med högt ställda krav på hur det är producerat.

  Det pratas ibland om ”matnationalism”, hur ser du på det begreppet?

  – Det är inget som jag känner mig träffad av. Vi kommer att ha en import och en export av livsmedel, världen är allt mer globaliserad, och det kommer den att fortsätta att vara. Men jag tror också att många konsumenter gärna vill känna den trygghet som det är att få kött som är producerat i Sverige, med de höga lagkrav som vi har, säger Per Bolund.

  Relaterade artiklar

  Till toppen