Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 september 2017

  Minister stänger slakteri efter hemska bilder

  WOUDRICHEM, NEDERLÄNDERNA.

  Belgiens största slakteri för nöt har stängts sedan bilder läckt ut som visar hur djuren utsätts för ofattbara grymheter under sina sista minuter. Det är andra gången i år som ett slakthus i Belgien stängs av samma skäl.

   Bild från Animal Rights granskning av slakthuset i Izegem.
  Bild från Animal Rights granskning av slakthuset i Izegem. FOTO: Skärmbild

  – Djuren får ibland strupen avskuren trots att de är vid fullt medvetande, säger Nadine Lucas på Animal Rights. En del djur är sjuka och ibland dräktiga och får enligt lagen inte transporteras och slaktas på ett slakthus.

  Slakthuset i Izegem i södra Belgien ingår i Veviba, landets största grupp nötslakterier med totalt 300 anställda, varav 60 i Izegem. Förutom slakterierna har Veviba 15 gårdar där de föder upp nötkreatur, främst belgisk blå.

  Dömdes till fängelse

  Företaget är drygt 30 år och listan över mer eller mindre allvarliga brott ungefär lika gammal. Så sent som i april i år dömdes ägaren, Verbist till fyra månaders fängelse villkorligt och 90 000 euro i böter för att ha dumpat avfallsvatten från en av gårdarna.

  De senaste åren har Verbeist fått böter vid tre tillfällen för att det saknades halm, vatten och foder eller skydd för djuren.

  Under BSE-krisen förekom familjen Verbist i en utredning om illegal handel med engelskt kött och nio år senare i en härva med export av franskt kött till Ryssland.

  Stängdes på tisdagen

  På tisdagen stängdes slakteriet av ansvarig minister Ben Weyts, timmarna efter att bilderna läckt ut. I slutet av mars stängdes slakteriet i Tielt, av samma skäl. Efter ett besök i Izegem underkände Weyts inte bara utrustningen utan också personalens känsla för djurskydd.

  – Vägen till bättre djurskydd är förbannat lång men dessa bilder stärker mig i min ambition att fortsätta, sa Ben Weyts. Det krävs förändringar i sektorn, inte bara när det gäller livsmedelssäkerhet utan också djurskydd. Nu gäller det att anpassa sig eller försvinna!

  Men varför kan misshandeln pågå tills någon grupp djuraktivister ingriper?

  En förklaring är det komplicerade belgiska statsskicket, en federation med tre delstater. Livsmedelssäkerheten bevakas av statliga FAVV (livsmedelsverket). De hade kontrollanter i Verbists slakteri. Djurskyddet är en delstatsfråga med en snårig lagstiftning. Delvis tack vare den har slakteriet i Tielt kunnat öppna igen.

  Stoppar leveranser

  De två största livsmedelskedjorna i Belgien, Colruyt och Delhaize meddelade på tisdagsförmiddagen att de stoppar alla leveranser från slakteriet i Izegem.

  Delhaize tolererar inga brott mot djurskyddet, skrev kedjan i ett pressmeddelande. Inköpen ska nu göras på fyra andra slakterier. Verbists dominans på marknaden blir tydlig när det framgår att två av de fyra slakterierna ägs av Verbist. Delhaize har placerat egna inspektörer i de slakterierna.

  Den nya skandalen är en katastrof för imagen för både slakterierna och bönderna:

  – Vi gör allt för skapa en positiv image kring lantbruket. Dessa bilder raserar allt trots att de flesta bönderna gör sitt bästa för djurskyddet, skriver lantbruksorganisationen Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

  Animal Rights filmade 59 timmar under fyra dagar i juli

  Slakteriet i Izegem startade 1986 av Louis Verbist. Sedan har flera slakterier köpts upp, det senaste 2016. Louis Verbist är nu 73 år och driver företaget tillsammans med sina barn Martine och Diederik. Sonen Diederik sitter också i styrelsen för FEBEV, branschorganisation för den belgiska köttbranschen.

  LÄS MER: Brasilianskt hästkött stoppasLÄS OCKSÅ: Oklart om otjänligt hästkött nått SverigePREMIUM: Sveaskog säljer stadsnära skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen