Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 september 2017

  LRF: ”Höstbudgeten är en besvikelse”

  Även om det finns några ljuspunkter i regeringens budget som presenterades i dag är LRF besviken på helheten och bristen på konkreta steg för att förverkliga livsmedelsstrategin.

   LRF:s förbundsordförande Palle Borgström saknar konkreta åtgärder för att förverkliga livsmedelsstrategin i regeringens höstbudget.
  LRF:s förbundsordförande Palle Borgström saknar konkreta åtgärder för att förverkliga livsmedelsstrategin i regeringens höstbudget. FOTO: Ann Lindén

  – (Men) Jag saknar åtgärder för att genomföra riksdagens beslutade livsmedelsstrategi, säger LRF-ordförande Palle Borgström.

  Det LRF säger sig sakna i budgeten är åtgärder som underlättar för småföretagare att utveckla sina verksamheter och stärka konkurrenskraften. Däri ligger inställningen till jordbruket hos de tjänstemän som ska administrera branschen och som har den dagliga kontakten med lantbrukarna.

  Förenkla i stället för att försvåra

  ”LRF saknar också direktiv för en bättre och rättssäker myndighetsutövning så att företagarna känner ett stöd när man vill satsa och investera, inte det motsatta”, skriver LRF i ett pressmeddelande.

  Och för att intentionerna i livsmedelsstrategin någon gång ska förverkligas vill LRF att detta manifesteras i de mål och krav som regeringen ställer på myndigheterna.

  – Det är oerhört viktigt att riksdagens beslut om en ökad svensk livsmedelsproduktion tydliggörs i regleringsbrev och instruktioner. Myndigheter och tjänstemän måste underlätta och inte försvåra för de företagare runt om i landet som arbetar inom det gröna näringslivet, fortsätter Palle Borgström.

  Några åtgärder glädjer

  Det som LRF ändå ser som positivt i regeringens höstbudget är:

  • Hela Sverige-satsningen

  • förslaget om reduktionsplikt och skattebefrielse för rena biodrivmedel

  • satsningen på jordbruket i norra Sverige

  • satsningen på ett växtförädlingscentrum

  LRF menar dock att lant- och skogsbruket får hålla andan och hoppas på att verkliga förbättringar för att stärka konkurrenskraft.

  ”Men i övrigt är det tydligt att Sveriges bönder måste ställa sitt hopp till våren 2018 då den särskilda propositionen om en sammanhållen landsbygdspolitik presenteras i riksdagen”, skriver LRF.

  LÄS MER: Matmyndigheter får medel för civilförsvarLÄS OCKSÅ: Nu möts parterna i rättenPREMIUM: Låga skördepriser präglar marknaden

  Relaterade artiklar

  Till toppen