Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 20 september 2017

  Låga skördepriser präglar marknaden

  De svenska skördepriserna är låga, framför allt på vete. Nu finns en oro för att hinna med höstsådden i det besvärliga vädret, skriver ATLs Malin Eborn i en analys.

  FOTO: Mikael Gianuzzi

  De svenska skördepriserna har nått mycket låga nivåer den senaste tiden, framför allt på vete. Noteringar så låga att kalkylen knappast går ihop har cirkulerat i marknaden. Många gläds åt bra skördar men för dem som det inte gått lika bra för och som fortfarande har otröskad gröda kvar i fält är läget extra tufft. Nu finns det också en oro för att hinna med höstsådden i det besvärliga väderläge som råder.

  Förra veckan gick vetepriset på både Chicagobörsen och euronnextbörsen (matif) i Paris upp något. Den viktiga WASDE-rapporten över världens utbud och konsumtion av spannmål dominerade nyhetsflödet. Rysslands produktion av vete höjdes med 3,5 miljoner ton. Att Ryssland varit en nyckelspelare i det stora prisfallet under sommaren har väl knappast någon missat. Prognosen för veteskörden i Ryssland har kontinuerligt justerats upp sedan i maj. I septemberrapporten uppskattas den till rekordhöga 81 miljoner ton.LÄS MER: Oväntat prisras slår mot svenska odlare

  Under sommaren har vi fått läsa i ATL om hur sanktionerna de senaste tre åren mot Ryssland gynnat det inhemska jordbruket. Västs handelsembargo till följd av Krimkrisen har medfört att landet satsat hårt på att bli självförsörjande. Bidrag och subventionerade lån hjälper dem som vill satsa. Den ryska matboomen gör att Väderstad har fullt upp med att sälja såmaskiner i öst och svenska lantbrukare är med på tåget och investerar i ryskt jordbruk. Då, säsongen 2014/2015, låg landets veteproduktion på 59 miljoner ton. Varje år har produktionen sedan ökat och i år är Ryssland världens största veteexportör med råge om prognoserna håller.

  Den svenska brödvetenoteringen har för andra veckan i rad gått upp även om det handlar om mycket små förändringar. Senaste noteringen ligger på 1407 kronor per ton fritt en hamn i södra Sverige.

  Marknadens fokus riktas nu allt mer söderut mot Australien och Argentina. I Australien har väderbetingelserna inte varit lika gynnsamma som i Argentina. Torka plågar delar landet och påverkar spannmålen negativt. I förra veckans WASDE-rapport sänktes veteskörden i Australien med 1 miljon ton jämfört med föregående månad. Även i EU sänks veteskörden med 0,7 miljoner ton. De globala utgående lagren för vete sänktes med 1,6 miljoner ton i septemberprognosen jämfört med i augusti. Men sänkningen beror till stor del på att de ingående lagren av vete i Australien justerades ner.

  Maltkornpriset har till skillnad från kvarnvetebetalningen påverkats mer av osäkerhet runt huruvida det finns tillräckliga kvantiteter av bra kvalitet i EU och har således hållit emot prispressen bättre. Det är därför extra kännbart att maltkornsodlare drabbats av nedklassning till foderkorn till följd av skalskador, som ATL skrev om i fredagens tidning. Gapet mellan maltkorn och foderkorn är stort och kan bidra till omfattande förluster om varan klassas ned. LÄS MER: Höga priser gynnar maltkornsodlare

  Nu är det bara att hoppas på väder som tillåter att all spannmål kommer in så snart som möjligt och att skördepressen avtar så att betalningen till svenska odlare kan komma upp på mer rimliga nivåer igen.

  LÄS MER: Torkan kostar bönderna 20 miljarderLÄS OCKSÅ: Ryssland sprider falsk nyhet om djurbordellerLÄS OCKSÅ: Avräkningen blev en kalldusch

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen