Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 mars 2018

  Köttraserna som ger lättare kalvningar

  Effekten av köttraskorsning på mjölkkor är störst hos ungtjurar. Tyngre köttrastjurar ger störst ökning i tillväxt men har i genomsnitt sämst värden för kalvningar.

   Vilka raser ska man välja för att få lätta kalvningar för sina mjölkkor? Och hur blir det med tillväxt och slaktvikt då? Det har agronomstudenterna Elin Jonsson och Patricia Gullstrand tittat på.
  Vilka raser ska man välja för att få lätta kalvningar för sina mjölkkor? Och hur blir det med tillväxt och slaktvikt då? Det har agronomstudenterna Elin Jonsson och Patricia Gullstrand tittat på. FOTO: Ann Lind n

  Det visar två uppmärksammade Mastersuppsatser av agronomstudenterna Elin Jonsson och Patricia Gullstrand, som analyserat skillnader i slaktkroppsegenskaper respektive kalvningssvårigheter och dödfödslar vid olika kombinationer av mjölk- och köttraser.

  De fann att korsningar med vissa lättare köttraser, som aberdeen angus, kan ge lättare kalvningar än med renrasiga mjölkrastjurar. Limousin gav bra slaktkroppsklassningar utan att ha sämst värden för kalvningar, säger Susanne Eriksson vid institutionen för husdjursgenetik på SLU. Hon var en av handledarna för projektet tillsammans med agronom Anna Hessle.

  Analyserna omfattade nära 1,5 miljoner ungnöt, slaktade år 2000-2015, och nära 1,5 miljoner kalvningar åren 1990-2016. Uppgifterna kom från Kokontrollen Växa Sverige.

  Ökad tillväxt

  Resultaten visar att effekten av köttraskorsning var minst hos kategorin mellankalvar. Inte oväntat hade de tunga köttraskorsningarna större ökning i slaktkroppstillväxt, slaktvikt och formklass än vad de lätta köttraskorsningarna hade. Framförallt charolais gav en högre tillväxt och slaktvikt jämfört med de rena mjölkraserna. Störst effekt erhölls hos ungtjurar i kombination med mjölkrasen holstein.

  De raser som ger de bästa slaktkroppsegenskaperna, som charolais, medför högre risk för kalvningssvårigheter visar studie inte helt oväntat. Men Susanne Eriksson framhåller att värdena för de tyngre raserna är medelvärden. Enskilda tjurar av de tyngre raserna kan ha bättre utfall för kalvningar.

  Susanne Eriksson studerade redan som doktorand för 15 år sedan genetiska aspekter på kalvningar, tillväxt och slaktkroppsegenskaper hos köttdjur.

  Efterlyser helhetssyn

  – Det vore spännande att också få möjlighet att göra analyser av de faktiska ekonomiska utfallen för mjölkbonden, inklusive effekterna av val av köttrastjurar på antal dagar till första insemination, säger Susanne Eriksson.

  – Vi har pratat om att det inte är gjort något med en helhetssyn som sammanväger fördelarna med förbättrat slaktkroppsutbyte med eventuella nackdelar, kommenterade hon.

  LÄS OCKSÅ: Uppmanar att anmäla allt tidigareLÄS OCKSÅ: Så förbereder bönder sig på osäkert mjölkårLÄS OCKSÅ: ”Glädjande att fler vågar satsa på nöt”

  Susanne Eriksson

  Yrke: Agronom, forskare vid Institutionen för husdjursgenetik, SLU, Ultuna

  Aktuell: Handlett ett av två uppmärksammade examensarbete om användning av köttrastjurar på mjölkkor och leder nu arbetet med att sätta samman slutsatserna i en vetenskaplig artikel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen