Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2017

  ”Glädjande att fler vågar satsa på nöt”

  Sverige har fått 12 000 fler nötkreatur på ett år, trots att nästan 9 000 mjölkkor försvunnit. Det visar Jordbruksverkets nya siffror. Ökningen banar väg för mer svensk export av nötkött, hoppas intresseföreningen Sveriges Nötköttsproducenter.

   Sverige har 12 000 fler nötkreatur i år jämfört med förra året, trots en fortsatt minskning av antalet mjölkkor. ” Vi behöver fler betande djur i Sverige och det är väldigt glädjande att fler satsar på nötkött”, säger Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött.
  Sverige har 12 000 fler nötkreatur i år jämfört med förra året, trots en fortsatt minskning av antalet mjölkkor. ” Vi behöver fler betande djur i Sverige och det är väldigt glädjande att fler satsar på nötkött”, säger Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött. FOTO: Kerstin Davidson

  – På nötsidan har vi under några år haft en gynnsam prisutveckling vid slakt. Det har lett till att fler vågar satsa och det är oerhört glädjande efter år av nedgång, säger Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött.

  Fler dikor

  Jordbruksverkets nya sammanställning om antalet djur i svenska jordbruksföretag visar på en ökning av nötkreatur mellan juni 2016 och juni 2017. Framför allt ökar antalet am- och dikor. Det har också startats 122 nya företag.

  – Det är positivt att produktionen ökar. Handeln har ju inte fått de volymer som de beställt och efterfrågan finns, säger Jan Forsell, ordförande i Sveriges nötköttsproducenter.

  Nytt projekt för export

  Företagen ökar i alla besättningsstorlekar som har fler än nio kor. Och mellan åren 2015 och 2016 har 185 mjölkföretag ställt om till köttproduktion. För att rusta sig inför framtiden satsar Sveriges Nötköttsproducenter på ett nytt exportprojekt. Syftet är bland annat att utreda vilka marknader som man ska fokusera på för att sälja mer svenskt nötkött utomlands.

  – På sikt behöver vi öka exporten. Målet är att vi ska ta fram en tydligare strategi och projektet drar igång under hösten, säger Jan Forsell.

  Fler nötkreatur på svenska jordbruksföretag

  Antalet nötkreatur ökade med drygt 12 000 djur mellan juni 2016 och juli 2017. Samtidigt minskade antalet mjölkkor med nästan 9000.

  Det fanns 10 349 företag med kor för uppfödning av kalvar i juni 2017. Det är 122 stycken fler jämfört med juni 2016.

  Antalet företag med fler än 200 kor ökade från 25 till 36 företag mellan åren 2016 och 2017.

  Källa: Jordbruksverket

  LÄS OCKSÅ: Lantmännen backar – odlare kan få tillbaka miljonerLÄS MER: Aktivisterna hotar driften på SCALÄS MER: Missa inte kycklinguppfödarens kacklande skratt

  Relaterade artiklar

  Till toppen