Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2017

  Lantmännen backar – odlare kan få pengar tillbaka

  Lantmännens nedklassning av maltkorn har drabbat enskilda odlare hårt. Nu öppnar Lantmännen för att eventuellt betala tillbaka pengar till odlarna.

  Alla odlare som har levererat eller ska leverera maltkorn till Lantmännen har eller kommer att få ett brev på posten. Här framgår att det avdrag som gjorts på grund av skalskador eller rosafärgade kärnor kan komma att betalas tillbaka.

  – Visar det sig att vi kan sälja det nedklassade kornet som maltkorn kommer vi att betala tillbaka hela eller delar av avdraget som vi gjort beroende av kvalitetsregleringar, säger Mikael Jeppsson, chef på Lantmännens Lantbruks spannmålsenhet.

  LÄS MER: Nedklassning slår hårt mot odlare

  Bakgrunden är att det kan bli brist på maltkorn av godkänd kvalitet i EU. I Tyskland finns problem med grobarhet på maltkorn och i Frankrike är proteinhalterna generellt lite höga. I Danmark finns också stora problem med skalskador på maltkornet precis som i Skåne. Spannmålshandlare och mälterier håller just nu på att inventera vilka kvaliteter som finns tillgängliga i Europa och priserna har också stigit på grund av osäkerheten på tillgången.

  – Det är för tidigt att säga hur det blir, men om det skulle bli ont om maltkorn får mälterierna tumma på kvalitetsreglerna, säger Mikael Jeppsson.

   Mikael Jeppsson, chef för Lantmännens Lantbruks spannmålsenhet.
  Mikael Jeppsson, chef för Lantmännens Lantbruks spannmålsenhet. FOTO: Rickard Nilsson

  Till skillnad från partier med dålig grobarhet går det till en viss grad att använda maltkorn med skalskador eller rosafärgade kärnor i mältningen även om det fungerar sämre i industrin.

  I mitten på september skrev ATL om odlare som fått mycket stora avdrag när deras maltkorn klassades ner till foder på grund av skalskador. Det kan handla om allt från tusentals till hundratusentals kronor för den enskilda odlaren beroende på hur mycket som klassats ner. Det som framför allt väckte ilska i odlarled var att konkurrerande spannmålsuppköpare inte gjorde samma avdrag. Det fanns också en misstanke om att Lantmännen skulle kunna sälja vidare den nedklassade varan som maltkorn till full betalning och därmed tjäna pengar på bondens bekostnad.

  LÄS MER: Kritik mot Lantmännens agerande

  Lantmännen svängde då och höjde gränsen från att maltkorn maximalt får innehålla 5 procent skalskador till 10 procent skalskador samt införde en prisreglering mellan 5 och 10 procents skalskador. På KRAV-maltkorn togs kvalitetsregleringen för skalskador bort helt.

  Dessa regler kommer fortsatt att gälla under säsongen.

   I september skrev ATL om odlare som fått mycket stora avdrag när deras maltkorn klassades ned till foder på grund av skalskador.
  I september skrev ATL om odlare som fått mycket stora avdrag när deras maltkorn klassades ned till foder på grund av skalskador. FOTO: Malin Eborn

  Först i slutet på säsongen när Lantmännen sett utfallet av sin försäljning tas beslut om pengar kommer betalas tillbaka till odlare och i så fall hur mycket. Det kan bli allt från full återbetalning till ingen återbetalning alls.

  – Vi vill att de kvalitetsregleringar som finns i marknaden ska spegla betalningen till lantbrukare, säger Mikael Jeppsson.

  Problem med skalskador har framför allt förekommit i Skåne. I Mälardalen har det däremot varit problem med rosafärgade kärnor på grund av fusarium. Även avdrag till följd av denna kvalitetsreglering kan komma att betalas tillbaka till odlaren.

  LÄS OCKSÅ: Kritik mot Lantmännen för sen hämtningLÄS OCKSÅ: Full rulle med traktor BLÄS OCKSÅ: Unik tork ökar odlingsviljan i norr

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen