Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 oktober 2017

  Klart när omröstningen om glyfosat sker

  Osäkerheten kring glyfosatets öde i EU kvarstår. Inför omröstningen den 25 oktober finns ännu ingen klar majoritet.

  FOTO: Per Emgardsson

  Sverige hör till en minoritetsgrupp på ett dussintal medlemsländer som klargjort att de är positiva till EU-kommissionens förslag att förlänga godkännandet för glyfosat med 10 år. Men det räcker inte för att ge ämnet den kvalificerade majoritet som behövs för garanterad fortsatt användning.

  Det krävs minst 16 länder för det, och de ska representera minst 65 procent av EUs befolkning. Den kommitté som ansvarar för frågan hade möte i förra veckan, men det gav inte större klarhet i vartåt det lutar för glyfosat.

  LÄS OCKSÅ: Storbönder vill slippa avgift

  – Det går inte att säga. Under hälften av medlemsländerna har sagt någonting om hur de ställer sig, säger Runa Njålsson på Kemikalieinspektionen, Sveriges representant på mötet.

  Kan avgöras denna månad

  En omröstning ska enligt de senaste uppgifterna från EU-kommissionen hållas den 25 oktober. Det ger tid för den andra omröstning bland medlemsländerna som måste hållas ifall det inte blir någon kvalificerad majoritet åt endera hållet, vilket det i skrivande stund inte ser ut att bli.

  En möjlig väg framåt för EU-kommissionen om den första omröstningen inte ger något avgörande resultat är att korta godkännandeperioden, i hopp om att det kan övertyga tillräckligt många av de länder som är tveksamma i dag. Den franska regeringen sägs vara positiv till en period på fem till sju år, som en utfasningsperiod för lantbruket att ställa om till andra växtskyddsmedel.

  Avskräckande

  Ett sådant förslag kan dock skrämma bort en del av de ja-röster som finns i dag, från länder som vill behålla glyfosat på längre sikt.

  LÄS OCKSÅ: Svenskt ja till glyfosat

  Irland har till exempel markerat att de helst hade sett en 15-årig förlängning av godkännandet, den vanliga förlängningsperioden för ett ämne som är godkänt tidigare.

  Vid förra veckans möte upprepade EU-kommissionen sitt hot att den inte kommer att förlänga godkännandet utan stöd av en kvalificerad majoritet av medlemsländerna. Om det händer, och godkännandet löper ut, står en rad agrokemiska företag redo att stämma EU. Gruppen Glyphosate Task Force har jättar som Monsanto och Syngenta bland sina medlemmar, men också flera mindre företag.

  LÄS MER: Klart besked om Sveriges röst om glyfosatLÄS OCKSÅ: Monsanto portas från EU-parlamentetLÄS MER: EU-kommissionen hotar med glyfosatstoppLÄS OCKSÅ: Mål för en miljon namn mot glyfosat nått

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen