Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni 2017

  Mål för en miljon namn mot glyfosat nått

  Nu måste EU-kommissionen överväga medborgarinitiativets krav: Att förbjuda glyfosat.

   En miljon namnunderskrifter har samlats in för ett förbud av glyfosat.
  En miljon namnunderskrifter har samlats in för ett förbud av glyfosat. FOTO: VanderWolf-Images

  På mindre än fem månader har över en miljon namn samlats in till stöd för ett totalförbud av glyfosat i EU. Enligt organisatörerna av det så kallade medborgarinitiativet kommer underskrifterna från tillräckligt många olika EU-länder för att uppfylla kraven som gör EU-kommissionen skyldig att ta initiativets förslag i beaktande.

  10 år på förslag

  Den snabba insamlingen gör att de tre månader EU-kommissionen har att överväga förbudsförslaget i stort sett sammanfaller med de sista månaderna det nuvarande godkännandet gäller. Som ATL tidigare skrivit planerar EU-kommissionen att föreslå att EU:s medlemsländer godkänner glyfosat för användning i tio år.

  Bindande mål

  EU-kommissionen är inte tvungen att göra exakt vad medborgarinitiativet föreslår, men måste överväga det, och sedan redogöra för vad den kommit fram till och varför. I glyfosatinitiativet ingår även förslag på att EUs system för att godkänna bekämpningsmedel görs om och att bindande mål antas för minskad användning av sådana medel.

  LÄS MER: Glyfosat kan få tio år till

  LÄS MER: Glyfosat på bordet igen

  LÄS MER: Upprop mot användning av glyfosat

  Medborgarinitiativ

  EU-medborgare kan starta medborgarinitiativ med uppmaningar till EU-kommissionen om att föreslå lagar. Det måste handla om frågor där EU faktiskt har rätt att stifta lagar. För att EU-kommissionen ska beakta initiativet krävs att det på som längst ett år samlas in minst en miljon namnunderskrifter från minst en fjärdedel av medlemsländerna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen