Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 april 2017

  EU-kommissionen överväger glyfosatförslag

  Redan nästa vecka kan kommissionen vara redo till beslut.

  FOTO: Hans Dahlgren

  EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan har sagt till nyhetssajten Agra Europe att frågan om en förlängning av godkännandet av glyfosat står på dagordningen för nästa veckas EU-kommissionsmöte. EUs kemikaliemyndighet, ECHA, presenterade i mars sin slutsats att det verksamma ämnet inte är cancerframkallande. EU-kommissionen överväger enligt Agra Facts ett tio- eller femtonårigt förlängande av ämnet. Kommissionens förslag ska sedan medlemsländerna rösta om.

  Möte i maj

  När samma process genomfördes för ett år sedan uppnåddes aldrig någon kvalificerad majoritet vare sig för eller emot ett godkännande, och det slutade med att EU-kommissionen beslutade om en förlängning på 18 månader, eller 6 månader från det att ECHA lämnat sin rapport. Om ECHAs slutsatser, eller något annat, fått några länder att byta åsikt återstår att se. Den beslutande kommittén har sitt nästa möte planerat till mitten av maj.

  Glyfosat

  Glyfosat är det vanligast förekommande verksamma ämnet i växtskyddsmedel i Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen