Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 februari 2018

  Nytt pris till hästföretagare

  Nästa vecka drar Göteborg Horse Show igång och för första gången kröns även årets bästa hästföretagare.

   Årets Hästföretagare är en nyinstiftad utmärkelse som delas ut av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och LRF Häst.
  Årets Hästföretagare är en nyinstiftad utmärkelse som delas ut av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och LRF Häst. FOTO: Ann Lindén

  Årets Hästföretagare 2018 är Järva Trädvårdscenter i Upplands Väsby utanför Stockholm.

  ”Gedigen hästkunskap, helhjärtat engagemang och nytänkande entreprenörskap kännetecknar Årets Hästföretagare som på kort tid utvecklat nya tjänster i samverkan med kunder och med gott resultat”. Så inleds motiveringen till det helt nyinstiftade priset Årets Hästföretagare.

  Ärofyllt

  – Det är väldigt ärofyllt att få priset. Vi har kämpat för att nå dit vi är idag. Att vi som brukshästentreprenörer får priset betyder att hela vår bransch synliggörs, säger Annelie Sjödin som driver Järva Trädvårdscenter, med sitt säte på Runsa Gård i Upplands Väsby.

  Annelie Sjödin startade sitt företag 2012 och jobbade då som arborist. Året efter köpte hon sin första timmervagn och sedan dess har det blivit mer hästuppdrag och förre arboristuppdrag. Bland hennes kunder finns många kommuner och andra förvaltare, till exempel Statens Fastighetsverk som anlitar Järva Trädvårdscenter för naturvårdsgallring i tätortsnära skogar.

  Utvecklingsstipendium

  – Järva Trädvårdscenter har god lönsamhet, ett tydligt marknadstänk och verkar i en spännande bransch. Tack vare en genomtänkt affärsplan och en aktiv marknadsbearbetning har företaget snabbt nått en sund lönsamhet och fortsätter att växa – året om, säger Erica Lindberg, verksamhetsledare för LRF Häst som tillsammans med Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har instiftat det nya priset.

  Pristagaren får förutom ära och berömmelse ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor. Priset delas ut nästa vecka på Hästföretagarforum under Göteborg Horse Show.

  Lyfta goda exempel

  – HNS och framför allt LRF Häst jobbar med att utveckla och kvalitetssäkra hästföretagare. Med priset Årets Hästföretagare så ser vi en möjlighet att lyfta goda exempel och inspirera andra hästföretagare att utveckla sina verksamheter, säger Stefan Johanson, VD HNS.

  Annelie Sjödins företagartips:

  1. Se över dina priser och våga ta betalt.

  2. Tänk långsiktigt. Försök få till långa avtal och diskutera gärna med dina kunder.

  3. Det räcker inte att vara duktig på ditt jobb, du måste även kunna sälja dina tjänster eller varor.

  Fakta: Järva Trädvårdscenter AB

  Ägare: Annelie Sjödin

  Antal anställda inklusive ägare: 2

  Många timanställda och underentreprenörer vid högsäsong.

  Antal hästar: 5 varav 1 föl

  Omsättning 2016: 2,6 miljoner kronor.

  Vinst 2016: 470 000 kronor.

  Prognos omsättning 2017: 3,6 miljoner kronor

  Vinst 2017 före utdelning: 700 000 kronor

  LÄS MER: Sverige får hästföretagarstrategiLÄS ÄVEN: Nu ska hästarna inte hamna mellan stolarnaLÄS OCKSÅ: Värsta hästjobbet för CarinaPREMIUM: Massavedspriset lägre än på 1980-talet

  Relaterade artiklar

  Till toppen