Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 februari 2018

  Historiskt låga massavedspriser i Mellansverige

  Det är lägre massavedspriser i Mellansverige nu än det var på 1980-talet. Dessutom är prisskillnaden mellan södra Sverige och Mellansverige rekordstor.

   ATL:s läsare Uno Sääf har sparat prislistor från 1990/91.
  Bild 1/3 ATL:s läsare Uno Sääf har sparat prislistor från 1990/91. FOTO: privat
   Massavedspriserna i Värmland var högre 1990/91 än vad de är nu.
  Bild 2/3 Massavedspriserna i Värmland var högre 1990/91 än vad de är nu. FOTO: privat
   Erik Petré är VD för Häradskog
  Bild 3/3 Erik Petré är VD för Häradskog

  Det går bra för skogsbolagen, ändå är massavedspriserna i Mellansverige kvar på låga nivåer. Prisskillnaden mellan södra Sverige och Mellansverige är nu rekordstor, visar statistik från Skogsstyrelsen.

  – När man passerar länsgränsen från Östergötland och in i Södermanland sjunker priset på massaved med nästan 100 kronor. Det är inte rimligt och visar att marknaden inte riktigt fungerar, säger Erik Petré som är VD för Häradskog.

  Diagrammet här intill visar också att det är länge sedan Mellansveriges massavedspriser låg över massavedspriserna i norra Sverige.

  Skogsstyrelsens statistik över massavedspriser sträcker sig inte längre tillbaka i tiden än till 1996, men ATL har läsare med ännu äldre prislistor.

  Lägre pris i dag

  Uno Sääf som är skogsägare i Värmland har prislistor från 1990/91 och kan därför konstatera att Stora Ensos massavedspris i dag är lägre än priset för 27 år sedan. Då betalades 252 kronor per kubikmeter fast på bark (m3fpb), vilket motsvarar cirka 378 kronor i dag. Dagens prislista ligger på 230 kronor fast under bark (m3fub).

  – Då fanns flera prisklasser, men det jag får betalt för i dag är ju det felfria så jag tycker man kan jämföra dagens 230 kronor med 252 kronor, säger Uno Sääf.

  För 27 år sedan fick skogsägaren betalt även för barken. Så är det inte i dag. Dessutom har transportavdrag tillkommit, vilket ytterligare försämrar nettot.

  Lönt att gallra

  En skogsägare i Uppland har läst listor från 1984. Skogsägarföreningen Upplandsskog betalade då 270 kronor per m3fpb, i dag betalar Mellanskog 270 kronor per m3fub för leveransvirke. 270 kronor 1984 motsvarar 607 kronor idag.

  Det krävs en prishöjning på 100 kronor för att det ska vara lönt att gallra och sälja massaveden till industrin, enligt flera skogsägare ATL pratat med.

  Timmer till massa

  Samtidigt har industrin den här vintern ett så stort behov av fiberråvara att bruk vid vissa tillfällen har matats med timmer istället för med massaved, eftersom det är billigare att stoppa ett sågverk än ett massa- eller pappersbruk, enligt ATL:s källor.

  Skogsägarföreningen Mellanskog saknar en egen massaindustri, som den Södra har, och har därför svårt att i någon större utsträckning påverka massavedspriset i Mellansverige. Mellanskog har de senaste åren på andra sätt försökt få bättre betalt, bland annat genom att skicka massaveden till industrier på andra håll i landet.

  Bättre betalt i norr

  Sedan några veckor gör Häradsskog likadant. Massavedståg har börjat gå norrut och planen är att virke ska skickas från fler terminaler framöver.

  Häradskog avverkar 200 000 kubikmeter om året, varav cirka 40 procent är massaved.

  – Om vi skickar det norrut får vi bättre betalt för massaveden, så då är det min skyldighet som förvaltare att gör det, säger Erik Petré.

  Relaterade artiklar

  Till toppen