Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 mars 2018

  Håkanssons förlorade kampen mot Massey Ferguson

  Massey Ferguson-återförsäljaren förlorade i Högsta domstolen (HD). Trots 53 års försäljning av ett och samma märke kan en återförsäljare inte räkna med längre uppsägningstid än sex månader om leverantören vill avsluta samarbetet.

   Tog kampen. För Sven-Erik Nilsson på Håkanssons Maskinaffär i Växjö blev det något av en David mot Goliat-situation. Högsta domstolen har nu slutligen fastställt att Agco på det stora hela hade juridiskt rätt.
  Tog kampen. För Sven-Erik Nilsson på Håkanssons Maskinaffär i Växjö blev det något av en David mot Goliat-situation. Högsta domstolen har nu slutligen fastställt att Agco på det stora hela hade juridiskt rätt. FOTO: Hans Dahlgren

  – Det var överraskande dåligt. HD förstår inte hur vital en agentur är för en maskinfirma, säger Sven-Erik Nilsson, vd på Håkanssons Maskinaffär.

  Håkanssons blev tagna på sängen när Agcos representanter i juni 2013 tittade förbi på kontoret och meddelade att samarbetet skulle avslutas. Efter att ha sålt Massey Ferguson i 53 år (varav två decennier med Agco som ägare till Massey Ferguson) fick företaget sex månader på sig att avveckla försäljningen och hitta annat att sälja. Bara fyra av dessa månader skulle man få sälja Massey Ferguson exklusivt, de sista två skulle den nya återförsäljaren komma igång med försäljningen.

  ”Minst sagt snålt”

  Håkanssons vd Sven-Erik Nilsson tyckte det var minst sagt snålt efter alla år. Han ansåg att det fanns stöd i europeisk affärsrätt för att man efter så lång tid skulle få betydligt längre uppsägningstid när det, som i detta fall, inte fanns någon uppsägningstid avtalad. Dessutom menade han att företaget under alla år byggt upp en kundkrets och goodwill som Agco och den nya återförsäljaren hade stor nytta av.

  Håkanssons stämde Agco i tingsrätten på totalt drygt 6 miljoner kronor i förlorat täckningsbidrag och goodwillersättning. Varken tingsrätten eller senare hovrätten ansåg att det var ett rimligt krav. Agco blev dock dömda att betala drygt 200 000 kronor för avtalsbrott när man nekade Håkansson att beställa två traktorer under uppsägningstiden. Å andra sidan ansågs Håkanssons som förlorare totalt sett och dömdes att betala Agcos rättegångskostnader i båda domstolarna, totalt drygt 1 miljon kronor.

  Oklart rättsläge

  Hovrätten skrev i sin dom att rättsläget var något oklart. HD höll med och gav prövningstillstånd.

  Den drar nu i stort samma slutsatser som hovrätten, förutom att Agcos ersättning till Håkanssons höjs till 327 000 kronor för att ha orsakat utebliven försäljning av tre traktorer. Håkanssons ska samtidigt betala Agcos rättegångskostnader även i HD på 166 650 kronor.

  Sven-Erik Nilsson tror att ett av problemen till konflikten är skillnader i företagskultur. I Sverige, särskilt förr i tiden, har ett handslag varit gott nog. I den amerikanska affärskulturen, speciellt när det kommer till jätteföretag, är det andra saker än ömsesidig tillit som gäller.

  – Så fort de kommer från USA då går de fram som bulldozers. Det vet alla men skriver på ändå eftersom man inte har något val.

  Går vidare

  Vilka lärdomar har du dragit?

  – Att det inte finns någon som kan dömas för att vara oförskämd eller fräck i affärer. Men det visste jag innan jag gick in i detta.

  Vad händer nu?

  – Vi har gått igenom detta på ett professionellt sätt utan att tycka synd om oss, så nu kommer vi att lämna det.

  Håkanssons Maskin affär, med anläggningar i både Växjö och Ljungby säljer idag bland annat Kubotas traktorer och entreprenadmaskiner.

  LÄS MER: Bakgrund till HåkanssontvistenLÄS MER: Maskinstrid fall för Högsta domstolenLÄS MER: ”Inget skäl till längre uppsägningstid än sex månader”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen