Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 juni 2017

  Maskinstrid fall för Högsta domstolen

  VÄXJÖ.

  Efter 53 år som återförsäljare för Massey Ferguson sades kontraktet upp. Håkanssons Maskinaffär i Växjö fick sex månader på sig att plocka ner MF-skyltarna och ingen ersättning för den goodwill man byggt upp under ett halvt sekel. Nu ska ärendet upp i Högsta domstolen.

   Den ekonomiska smällen var stor. Håkanssons har nu i stället satsat på traktorer och grävmaskiner från japanska Kubota. ”Utan grävmaskinerna hade det blivit ett ännu större tapp. Så vi har ju delvis fått byta bransch också”, säger Sven-Erik Nilsson.
  Bild 1/2 Den ekonomiska smällen var stor. Håkanssons har nu i stället satsat på traktorer och grävmaskiner från japanska Kubota. ”Utan grävmaskinerna hade det blivit ett ännu större tapp. Så vi har ju delvis fått byta bransch också”, säger Sven-Erik Nilsson. FOTO: Hans Dahlgren
   Håkanssons hade precis dragit i gång bygget av den här nya anläggningen i Ljungby när beskedet kom från Agco om att samarbetet sades upp. I dag är det Kubotas orangea maskiner som säljs i stället för Massey Ferguson.
  Bild 2/2 Håkanssons hade precis dragit i gång bygget av den här nya anläggningen i Ljungby när beskedet kom från Agco om att samarbetet sades upp. I dag är det Kubotas orangea maskiner som säljs i stället för Massey Ferguson. FOTO: Hans Dahlgren

  I juni 2013 fick vd Sven-Erik Nilsson besök av tre personer från Agco i Uppsala. De svängde förbi på väg hem från Borgeby Fältdagar och ville prata. Samtalet blev kort.

  – Jag skickade i väg dem när jag förstod vad det handlade om. Det var ju chockartat. Samtidigt vet jag att det inte finns några bröder i affärer. Så funkar affärsvärlden, säger han.

  Uppsägningen av avtalet hade föregåtts av rykten, men Sven-Erik Nilsson ville inte tro på dem.

  – Vi hade ju haft MF i 53 år.

  Vilken förklaring fick du?

  – Ingenting. Noll.

  Redan 2008 hade företaget köpt mark i Ljungby eftersom lokalerna där började bli gamla och små. I december 2012 drog bygget i gång för 16 miljoner kronor i Ljungby. Håkanssons Maskinaffär ville visa att de vågade satsa på Massey Ferguson. Ett halvår senare, när bygget kommit så långt att det inte gick att avbryta, kom alltså beskedet från Agco.

  Tvivlade på uppsägningen

  Sven-Erik Nilsson, som själv läst juridik, tyckte att uppsägningen inte kunde vara korrekt. Efter lite konsultationer bestämde han sig för att stämma Agco på drygt sex miljoner kronor för förlorade intäkter på grund av den korta uppsägningstiden, och för den goodwill företaget arbetat upp genom åren.

  – Det var relativt enkelt beslut. Man känner ju om det är rätt eller fel. Man undrar, hur mycket skada kan man göra en firma som man handlat med i så många år, utan att göra rätt för sig. Det vill jag gärna veta. Det är det det handlar om.

  Valde Kubota

  För firman var det förlorade kontraktet ett stort ekonomiskt avbräck. Snabbt var de tvungna att hitta ett annat märke att satsa på, men det fanns inte så mycket att välja på. Håkanssons hade tidigare sneglat på grävmaskiner så valet föll på japanska Kubota. De är visserligen stora på motorer och entreprenadmaskiner, men deras lantbrukstraktorer är förhållandevis okända för svenska lantbrukare.

  – Även om det är ett världsföretag så är de inte kända bland bönder. Många frågar vad det är för kinesiska maskiner vi börjat sälja. Och då har man ju en bit kvar att jobba.

  Sven-Erik Nilsson hoppas nu att kunna fylla upp med Kubotas mera välkända minigrävmaskiner.

  – Vi har sålt en hel del, men än så länge blir det inget över. Det kostar att åka runt och visa upp sig, säger han.

  Ingen har blivit uppsagd

  Företaget visar fortfarande röda siffror efter att de förlorade kontraktet med Agco, men har klarat sig från att säga upp anställda.

  Sven-Erik Nilsson önskar att Agco tidigt hade sagt till om det var något de inte var nöjda med, och om de nu ändå ville säga upp kontraktet, hade varit beredda att diskutera förutsättningarna.

  Varken tingsrätt eller hovrätt tyckte att Håkanssons krav var rimliga. Nu hoppas Sven-Erik Nilsson att ett positivt utslag i Högsta domstolen kan ge råg i ryggen till andra maskinhandlare som ska skriva avtal med stora aktörer.

  – Att HD ger prövningstillstånd är ett tecken på att det finns något oklart. Men det är ju inte klart ännu och vi ska inte räkna med något.

  Relaterade artiklar

  Till toppen