Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 maj 2017

  Guldfågeln räddar Mörbylånga från torka

  Guldfågeln spelar en viktig roll för Ölands framtida dricksvattenförsörjning. Vatten från produktionen ska renas och sedan gå ut till invånarna i Mörbylånga kommun.

   Industrivatten från Guldfågeln ska säkra tillgången på dricksvatten i Mörbylånga.
  Industrivatten från Guldfågeln ska säkra tillgången på dricksvatten i Mörbylånga. FOTO: Mostphotos

  Öland drabbade av svår vattenbrist under 2015 och 2016. Dricksvattenförsörjningen säkrades genom att köra tankbilar med 1 000 kubikmeter vatten från Kalmar till Öland varje dygn under våren, sommaren och hösten.

  Men på lång sikt är den lösningen inte hållbar, bedömer Niclas Beermann, teknisk chef i Mörbylånga kommun.

  LÄS MER Fortsatt sök efter nya vattentäkter på Öland

  Ny lösning i sikte

  Nu finns en annan lösning i sikte. Industrivatten från Guldfågeln ska bli en del av Mörbylångas dricksvatten. Det rör sig om 900-1000 kubikmeter per dygn som går ut från produktionen.

  – Det vore idioti om vi inte använder vattnet. Det är ett intressant vatten och vi får ett tillskott till vårt råvatten.

  Mörbylånga kommun startade ett pilotprojekt för ett år sedan och de första försöken ser positiva ut.

  På Guldfågeln är man positiv till idén. Företaget arbetar som alla andra aktörer redan hårt med att hålla ner sin vattenförbrukning. Torkan har skapat nya förutsättningar.

  – På något sätt måste vi fånga upp vattnet, annars går det ut i Kalmarsund. Historiskt sett har vi inte behövt göra det, säger kvalitets- och miljöchef Ingela Wilhelmsson.

  Fyra kontrollstationer

  Mörbylånga kommun ska bygga ett nytt reningsverk. Det ska klara att rena både industrivatten och bräckt vatten från borrade strandbrunnar vid Kalmarsund. Planen är att det ska tas i bruk 2019.

  Kommer vattnet från Guldfågel att vara rent?

  – Det här vattnet blir renare än grundvatten. Vi behöver tillsätta mineraler, säger Niclas Beermann.

  Vattnet från Guldfågel renas först i ett industrireningsverk. Det ska sedan gå vidare till kommunens nya reningsverk. Här genomgår vattnet två membranfiltersteg som förhindrar mikrobiologisk förorening. Sammanlagt passerar vattnet fyra kontrollstationer.

  PREMIUM Bönodlaren: ”Jordbruket kommer att anpassa sig”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen