Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 maj 2017

  Guldfågel rustar för en torrare tillvaro

  Det är inte bara lantbrukarna på Öland som kämpar för att anpassa sig till låga grundvattennivåer. I Mörbylånga jobbar även Guldfågel intensivt för att spara vatten.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  Ambitionen är att spara så mycket vatten som möjligt utan att tumma på livsmedelskvalitén. Jämfört med 2009 har företaget lyckats minska vattenåtgången med 36 procent för varje producerad kyckling.

  – Vi är jätteberoende av att få det vatten vi behöver varje dygn. Den kyckling som slaktas måste tvättas i vatten för att bli ren, så vi är dessutom beroende av vatten av god kvalitet, säger Ingela Wilhelmsson, miljö- och kvalitetschef på Guldfågel.

  Enade i vattenbrist

  Vattenfrågan förenar hela Öland, och Ingela Wilhelmsson ser att det finns en risk att vattenresursen kan begränsas i framtiden. Därför behöver såväl privatpersoner som företag fundera över hur man kan minska åtgången genom ny teknik, fortsätter hon.

  – Vi jobbar med olika åtgärder, till exempel tittar vi på vilka munstycken som används för att minimera flödena.

  Rätt sprutmunstycke för rätt arbetsuppgift har varit en central åtgärd för att minska åtgången. I dag använder Guldfågel omkring 1 000 kubikmeter vatten per dygn i produktionen i Mörbylånga.

  Ingela Wilhelmsson känner sig trygg med de åtgärder som kommunen har vidtagit för att trygga vattenförsörjningen.

  – Tar vattnet slut stannar produktionen. Så dit får vi inte komma, säger hon.

  Läs mer:

  PREMIUM. Vattenbrist: ”Jordbruket kommer att anpassa sig”PREMIUM. Så rustar Öland för torkanTorrt Gotland får sänka vattennivå

  Relaterade artiklar

  Till toppen