Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 maj 2017

  "Jordbruket kommer anpassa sig"

  Vattenbristen riskerar att få stor påverkan på det öländska jordbruket. "Jag tror inte att vattenfrågan kommer att förändra jordbruket. Men vi kommer att få spara vatten och dämma upp där det går".

   Från skafferiet i arbetsrummet plockar Rune Åstrand fram en burk bruna bönor. Grödan är viktig för Öland och har förutsättningar att odlas även i framtiden, tror han.
  Från skafferiet i arbetsrummet plockar Rune Åstrand fram en burk bruna bönor. Grödan är viktig för Öland och har förutsättningar att odlas även i framtiden, tror han. FOTO: JOACHIM GRUSELL

  Bönodlaren Rune Åstrand är övertygad om att bönderna kommer att anpassa sig.

  Att Ölands två kommuner står för en betydande del av matproduktionen i landet är lätt att ta in. I landskapet finns 11 procent av all åkermark i landet som används för odling av majs och höstkorn.

  Så vad händer om torkan och klimatförändringarna fortsätter att påverka vattenförsörjningen negativt? Kött- och bönproducenten Rune Åstrands korta svar är att lantbrukarna kommer att anpassa sig.

  – Det är svårt att tro något framåt. Men för jordbruket som sådant tror jag att det löser sig även om det kan bli problem lokalt på enskilda gårdar, säger han.

  Känt för bönor

  Öland är även känt för sin bönodling, och står i princip för all produktion av bruna bönor. Men på senare år har även svarta, röda och vita bönor fått ett uppsving.

  – Bönor är trendiga att äta, och det är inte så många ställen som det går att odla bönor på. Vi har en erfarenhet och en tradition men vi har också trädgårdsföreningen som har tork- och mottagningsmöjligheter, säger Rune Åstrand.

  Via föreningen Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter säljs bönorna sedan vidare till grossister och livsmedelsföretag.

  Även om klimatförändringarna och vattenbristen sätter sin spår i jordbruksproduktionen är Rune Åstrand övertygad om att det kommer gå att odla kulturväxten på Öland även i framtiden.

  – Bönor är inte den allra mest vattenkrävande grödan. De står emot torkan väl, och behöver framför allt vatten vid blomning och bönsättning. Men är inte alls lika vattenkrävande som exempelvis potatis, säger Rune Åstrand.

  Ölands åkerareal i siffror

  Gröda Procent av landets åkerareal

  Bruna bönor 99%

  Höstkorn 11%

  Majs 11%

  Grönfoderväxter 4%

  Trädgårdsväxter 3%

  Potatis för stärkelse 2%

  Slåtter- och betesvall som utnyttjas 2%

  Höstrågvete 2%

  Höstraps 2%

  Vårkorn 1%

  Matpotatis 1%

  Höstvete 1%

  Kok- och foderärter, vicker och åkerbönor 1%

  Vårrågvete 1%

  Blandsäd (stråsäd) 1%

  Råg 1%

  Vårvete 1%

  Andra växtslag 1%

  Tabellen anger hur stor andel av landets uppodlade åkermark som återfanns på Öland 2015. Källa: Jordbruksverket.

  Så rustar Öland för torkanLåga vattennivåer sjunker igen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen