Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 mars 2017

  Fortsatt sök efter nya vattentäkter på Öland

  Sökandet med helikopter efter nytt vatten på Öland har ännu inte gett resultat.

  FOTO: SGU

  – Men inför nästa sommar hoppas vi ha hittat en eller två nya vattentäkter i varje öländsk kommun, säger Peter Dahlqvist från SGU.

  ATL har tidigare skrivit om hur SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, hittat hittills okänt grundvatten på Gotland. Detta genom en ny metod att scanna markförhållanden med hjälp av helikopter.

  Förra året genomfördes liknande flygningar över 80 procent av Öland. På begäran av de öländska kommunerna har SGU nu tagit fram de första analyserna från dessa flygningar.

  – Hittills har vi analyserat åtta områden i Borgholms kommun och åtta i Mörbylånga i närheten av redan befintliga vattentäkter. Vi har ännu inte hittat någon plats där kommunerna inför kommande sommar kan borra efter nytt vatten, berättar Peter Dahlqvist.

  Det finns hopp

  Däremot har ölänningarna anledning att hoppas på nya vattenkällor inför sommaren 2018, enligt Peter Dahlqvist.

  – Ja, för vi är inte på långt när färdiga ännu med våra analyser. På Gotland ligger många hundratals timmars bearbetning av data bakom fynden av de nya vattenkällorna, säger han.

  Vissa tecken på att mera öländskt grundvatten finns att hämta tycker sig Peter Dahlqvist se. Han berättar om fynd av nya mäktiga sandlager. Under dessa kan vattenmagasin ha bildats.

  – Vi har också hittat en del sprickzoner som man inte vetat om tidigare. Vi ser en möjlighet att det kan finnas vatten i dem, men det är något som måste undersökas grundligt.

  Till hösten hoppas SGU ha kommit betydligt längre i sina analyser.

  – Visst finns fortfarande en liten möjlighet om allt stämmer att hitta vatten av god kvalitet redan i sommar. Men vi har större chans att inom ett år hitta en eller två extra vattentäkter i varje öländsk kommun, säger Peter Dahlqvist.

  Läs mer här:Bevattningsförbud på hela GotlandOdlare funderar på salt bevattning

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen