Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 mars 2017

  Nytt vatten hittat på Gotland

  Sökningarna efter nya dricksvattentäkter på Gotland med hjälp av helikopter har gett resultat.

  – Mitt på ön har vi hittat flera stora fynd av grundvatten. På södra Gotland ser det däremot värre ut, säger Peter Dahlqvist från SGU.

   Sökningarna efter nya dricksvattentäkter på Gotland med hjälp av helikopter har gett resultat.
  Sökningarna efter nya dricksvattentäkter på Gotland med hjälp av helikopter har gett resultat. FOTO: Mostphotos

  I fredags berättade ATL att LRF på Gotland välkomnar att ett bevattningsförbud planeras inom kort på hela ön.

  I går kom Region Gotlands beslut att man inför bevattningsförbud över hela Gotland utom Fårösund och Östergarnslandet från 15 april.

  På flera sätt har kampen om dricksvatten just på Gotland fått nya dimensioner på senare tid. Där skickades år 2013 för första gången i Sverige upp en helikopter i luften för att leta upp nya grundvattentäkter långt ner i marken. Genom så kallade geofysiska borrhål scannades då flera stora områden på Gotland av.

  Sedan undersökningsökningsresultaten från flygningarna matchats med annan tillgänglig data upptäcktes bland annat en tidigare okänd vattentäkt på Fårö.

  – Det var väldigt positivt, för tidigare har vi behövt köra vatten till Fårö, säger Patric Rahmberg, teknisk direktör på Region Gotland.

  – Förra sommaren gjorde vi en provpumpning där och fann god tillgång på vatten. Vi ansöker nu om en vattendom för att kunna permanenta uttaget av vatten på Fårö.

  Nya resultat klara

  En andra omgång av helikopterflygningar på Gotland genomfördes år 2015. Det är analysresultaten av dessa som blivit klara nu i dagarna.

  – I tre av våra undersökningsområden kan vi peka ut nya vattentäkter, säger Peter Dahlqvist från SGU, Statens Geologiska Undersökning som är ansvarig för flygningarna.

  – Det är ett område mellan Stenkyrka och Lärbo, ett mellan Åminne och Ala och ett runt Stånga.

  – Framför allt i de två nordligare områdena har vi funnit mycket vatten. Man kan väl säga att det dels är strax öster om Gothemsån men även i ett stråk mellan Tingstäde träsk och Slite. Där finns kanske till och med mer vatten än vi fann på Fårö, säger Peter Dahlqvist.

  I de södra delarna av Gotland, på Storsudret, har helikopterflygningarna gett sämre resultat.

  – Vi har inte kunnat peka ut något område där, säger Peter Dahlqvist.

  – Men vi ska lyfta på stenarna en gång till. Vi ska försöka få in ännu mer data i våra undersökningar, och se om vi verkligen inte kan hitta något alls vid Sudret, förklarar han.

  Bästa lösningen

  Nya grundvattentäkter är naturligtvis den bästa lösningen för att råda bot på dricksvattenbristen, menar Patric Rahmberg.

  – Samtidigt måste vi arbeta på bred front, och även hitta andra möjligheter. Efter att vi invigde en första avsaltningsanläggning förra året projekterar vi för en ny på södra Gotland, säger han.

  – Under Almedalsveckan inleddes även diskussioner om att tillvarata och filtrera avloppsvatten. Vi ska börja med en förstudie i samarbete med IVL Svenska Miljösinstitutet.

  – Vi har ingen aning om hur mycket man ska tro på det, men allt vatten det kan ge är intressant. För på Storsudret finns väldigt lite vatten, och det som finns är av väldigt dålig kvalitet. Så om vi kan hitta på något nytt där nere är det bra, säger Patric Rahmberg.

  Bara början

  Peter Dahlqvist från SGU tror att sökandet via helikopter efter nya svenska dricksvattentäkter bara har börjat. Båda flygomgångarna över Gotland var en slags första test som finansierades till största delen ur SGU:s budget, men som anses ha slagit tillräckligt väl ut. Sedan dess har Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, finansierat flygningar som täckt 80 procent av Ölands yta. Mycket pekar på att flygningar över Skåne står härnäst på tur.

  – Det handlar om stora kostnader om man till exempel räknar på hur mycket tid vi lägger ner på att göra analyser. Men om om man hittar en eller två vattentäkter så betalar det sig tillbaka på några år, säger Peter Dahlqvist.

  – Och om man sköter sina vattentäkter och skyddar dem så kan de räcka i decennier och längre än så.

  Läs mer: Bevattningsförbud införs på hela GotlandLäs mer: Beslut: då införs bevattningsförbud på Gotland

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen