Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 oktober

  Försäljning av insekter som mat tillåts

  Insekter kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen. Trots det får nu vissa insekter säljas som livsmedel i Sverige under en övergångsperiod.

   Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige (arkivbild).
  Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige (arkivbild). FOTO: ANTHONY ANEX/Keystone/TT

  De livsmedel med insekter som nu tillåts säljas i Sverige har tidigare fått säljas i Danmark, Nederländerna och Finland. Det beror på att de länderna har tolkat den tidigare EU-lagstiftningen på ett annat sätt än Sverige och de flesta andra EU-länder.

  Sverige har tolkat det som att så kallade nya livsmedel, som insekter, inte får säljas utan att EU-kommissionen först har bedömt att livsmedlet inte medför någon hälsorisk.

  EU-domstolen har nu kommit fram till att hela insekter inte berördes av den tidigare lagstiftningen. Det innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.

  Men Livsmedelsverket konstaterar att insekter kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen.

  – Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

  LÄS OCKSÅ: Finlands odling av insekter gick i ståLÄS OCKSÅ: Svenska pionjärer odlade larver till djurmat

  Relaterade artiklar

  Till toppen