Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 augusti 2020

  Finlands odling av insekter gick i stå

  I Finland har produktion och försäljning av insekter varit tillåtet i flera år. Men efter en inledande boom verkar branschen ha kommit av sig rejält. Jouko Siikonen i finska Tammela är en av flera bönder som efter att ha testat att föda upp syrsor kommersiellt till slut gav upp.

   Jouko Siikonen födde tillsammans med hustrun Kirsi födde upp syrsor för matproduktion under märket Siikosen Sirkat i två och ett halvt år fram till i mars i år, när han kastade in handduken.
  Jouko Siikonen födde tillsammans med hustrun Kirsi födde upp syrsor för matproduktion under märket Siikosen Sirkat i två och ett halvt år fram till i mars i år, när han kastade in handduken. FOTO: Privat

  – Ingen vill köpa syrsor! Det var väldigt svårt att sälja dem så därför har vi slutat nu. Vi får vänta tills tiderna är bättre, säger Jouko Siikonen till ATL.

  Tillsammans med hustrun Kirsi födde han upp syrsor för matproduktion under märket ”Siikosen Sirkat” i två och ett halvt år fram till i mars i år, när han kastade in handduken.

  Lyckligtvis hade paret Siikonen mycket att falla tillbaka på. Gården har 100 hektar egen och 25 hektar hyrd åkermark och är vackert belägen mitt emellan Helsingfors, Tammerfors och Åbo. Här odlar de bland annat havre, korn och vete.

  – Innan syrsorna födde vi upp grisar, berättar Jouko Siikonen.

  Sålde djuren

  Som mest hade gården upp till 1 200 grisar. Paret började som deltidsbönder 1998 efter det att de hade köpt Joukos fars gård. De växlade upp till heltidslantbruk 2004 när även Kirsis fars gård övergick till dem.

  – Men det var ingen bra business att föda upp grisar så vi sålde alla djuren 2014. Sedan hade vi tre år utan djur innan vi 2017 började föda upp syrsor, som vi tänkte skulle ge bättre affärer, berättar Jouko Siikonen.

  Under tiden de arbetade med insektsuppfödning sålde de runt 200 kilo syrsor i månaden till ett pris av 25 euro per kilo, det vill säga endast 5 000 euro i månaden. Då låg samtidigt insatskostnaderna på runt 15 euro och syrsorna hade tagit runt fyra veckor att föda upp.

  Såldes nedfrysta

  De färdiga syrsorna såldes sedan nedfrysta till livsmedelsföretag som tillverkade produkter såsom friterade syrsor, proteinsnacks, syrs-granola och till och med chilinötter med rostade syrsor! Största köpare under tiden Siikonen Sirkat var verksamt var finska Entocube.

  – Vi grundade Entocube 2014 och i början var vi också uppfödare av syrsor. 2017 blev det så tillåtet i Finland att marknadsföra syrsor som livsmedel och vi fortsatte utveckla produkter för livsmedelshandeln, berättar Jaakko Korpela, VD och medgrundare av Entocube.

   I Sverige finns två arter av syrsor, hussyrsan (Acheta domestica) samt mullvadssyrsan (Gryllotalpa gryllotalpa).
  I Sverige finns två arter av syrsor, hussyrsan (Acheta domestica) samt mullvadssyrsan (Gryllotalpa gryllotalpa). FOTO: Privat

  När försäljningen gick ned slutade Entocube med egen tillverkning av livsmedel gjort på insekter – och exempelvis Siikonen Sirkat blev av med sin största kund.

  Fortsatt sug

  Entocube har sedan två år tillbaka i stället satsat på att utveckla processutrustning till andra tillverkare. Numera befinner sig de flesta köparna ute i Europa, där guldrushen kring matinsekter fortfarande pågår för fullt på vissa håll.

  – De flesta av våra kunder är andra bönder, berättar Jaakko Korpela på Entocube.

  Jaakko Korpela bekräftar Jouko Siikonens bild av att den finska insektsboomen kommit av sig. Han tror dock det kan bero på att satsningarna kom för tidigt för att marknaden skulle hinna med.

  – Det är fortfarande en nischproduktskategori. Men jag tror att ju mer segmentet för alternativa proteiner utvecklas, desto fler val kommer att finnas tillgängliga för konsumenterna. I dag är det tydligt att växtproteiner tar det marknadsutrymmet, säger han.

  Fakta: Syrsor

  Syrsor lever i stora populationer – Entocubes minsta uppfödningsburar håller 5 000 individer och de största 15 000. Äggen inkuberas i cirka tio dagar, varefter syrsorna kläcks efter runt fyra dagar. De växer sedan upp på endast fyra veckor, varefter de samlas in (fortfarande ofta manuellt) och avdödas, vanligen genom frysning.

  I Sverige finns två arter, hussyrsan (Acheta domestica) samt, i södra Sverige, mullvadssyrsan (Gryllotalpa gryllotalpa). Inte minst hussyrsan lämpar sig bra för uppfödning och livsmedelsframställning.

  Källor: Jaakko Korpela, Entocube, Wikipedia

  Fakta: Insekter som mat i Europa

  I Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Danmark, Finland och Österrike är det under en övergångs­period tillåtet att sälja insekter som livsmedel av företag som hade gjort det sedan tidigare efter det att Novel Foods-lagstiftningen förtydligades den 1 januari 2018.

  Norge och Schweiz, som inte är medlemmar i EU, har tillåtit försäljning och marknadsföring av insekter för humankonsumtion.

  Större delen av övriga Europa, inklusive Sverige, har tills vidare förbjudit insekter som livsmedel.

  Källor: Bugburger, Livsmedelsverket, Le Monde

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen