Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 augusti 2020

  Svenska pionjärer odlade larver till djurmat

  Inte alla insektsföretag satsar på insekter för humankonsumtion. Svenska Entofoder satsade tidigt på att odla fram fluglarver som djurmat och foder.

   Erik Stenberg och Fredrik Holmgren Holm satsade tidigt på att odla fram fluglarver som djurmat och foder.
  Erik Stenberg och Fredrik Holmgren Holm satsade tidigt på att odla fram fluglarver som djurmat och foder. FOTO: Entofoder

  – Vad gäller fiskodling är insekter redan godkänt foder. EU:s livsmedelsmyndighet Efsa håller nu på att godkänna insekter som foder också för fjäderfä, säger Erik Stenberg, som tillsammans med Fredrik Holmgren Holm grundade svenska Entofoder, verksamt fram till för två år sedan.

  Stor potential

  Erik Stenberg menar att det finns stor potential för svenska insektsodlare som vill producera för foderindustrin. Nyckeln till en svensk insektsbaserad foderindustri menar han primärt ligger inom äggproduktion.

  – Men utan stora mängder riskkapital kommer ingen att ge sig på att enbart producera för livsmedelsproducerande djur. Det är väldigt lite betalt. Ute i Europa producerar nog de flesta odlarna mer mot husdjursmarknaden, säger Erik Stenberg.

  Stora anläggningar

  Insektsodlare ute i Europa har vanligen mycket stora anläggningar av effektivitets- och lönsamhetsskäl.

  Ett antal mindre anläggningar finns samtidigt som är specialiserade mot lantbruket, såsom BEF Biosystems som föder upp insekter för att kunna bryta ned jordbruksavfall på biologiskt vis.

  En sak som Erik Stenberg är kritisk mot är att foder för uppfödning av insekter bara får införskaffas från registrerade och godkända foderföretagare. Han argumenterar för att bland annat vegetariskt matsvinn från stadiet innan konsument också bör godkännas som foder.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen