Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 mars 2018

  Växande problem med smutsiga kor

  Sveriges tre största slakterier har växande problem med att fler smutsiga nötkreatur skickas till slakt. Halmbrist och blött väder tros vara orsaken.

  FOTO: RICKARD NILSSON

  KLS Ugglarps noterar en stor ökning av antalet smutsiga nötkreatur som kommer in till slakterierna. På hemsidan har bolaget nu gått ut med en uppmaning till leverantörer om att bara skicka rena djur.

  – Det är mig veterligen den första gången som vi går ut med ett meddelande om smutsiga djur. Men det har varit en betydande ökning det här året, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps till ATL.

  ”Det är mycket viktigt för trovärdigheten i det svenska köttet och för livsmedelssäkerheten att djuren hålls rena” skriver bolaget i meddelandet till lantbrukare på sin hemsida.

  Ökningen upptäcktes i januari och smutsiga djur levereras till bolagets alla slakterier och det är ingen del av landet som utmärker sig.

  Även Scan är drabbat och meddelade i mitten av februari att antalet smutsiga nöt som går till slakt ökar. Skövde Slakteri har också problem just nu.

  – Det är alltid lite mer på vintern, men många behöver skicka djur till slakt för att de har ont om halm. Det gör att djuren blir smutsiga, säger Tommy Ögren, pressansvarig på Skövde Slakteri.

  Kan leda till avdrag

  Nedsmutsade djur innebär prisavdrag för lantbrukaren och ökar riskerna för bakteriologiska föroreningar i produktionen.

  – Förorenade djur skapar mycket mer jobb för oss. Särskilt problematiskt är det med djur som är smutsiga på undersidan, säger Paul Robertson vid KLS Ugglarps.

  Vad tror ni att ökningen beror på?

  – Nu har det varit kallt ett tag. Men det har varit mycket regn och fukt i vinter. När det är fuktigt är det större sannolikhet att det fastnar fekalier på djuren. Det krävs att man halmar ordentligt om man har djur på djupströbädd och att man slutligen ser till att djuren är rena innan man skickar till slakt, säger Paul Robertson.

  Så mycket kostar det lantbrukaren

  Den som levererar smutsiga djur får avdrag på priset.

  Kategori 1: Måttligt förorenade djur – 600 kronor i avdrag per djur.

  Kategori 2: Kraftigt förorenade djur – 1 000 kronor i avdrag per djur.

  Kategori 3: Mycket kraftigt förorenade djur – 2 000 kronor i avdrag per djur.

  LÄS MER: Allt fler väljer svenskt köttLÄS OCKSÅ: Tvättäkta nöt på MilamässanLÄS OCKSÅ: Nu skenar halmprisetLÄS MER: Storebror kommer in i slakterierna

  Relaterade artiklar

  Till toppen